De Veer van Henk Agema

3 september 2020

in De Veer

Beste Heegemers,

Het grote moment is dan ook voor mij aangebroken, mijn officiële eigen pagina in de Sylboade. Mijn naam is Henk Agema en zoals de oplettende lezer misschien nog heeft onthouden, de overbuurman van Joris Honings die de vorige keer deze rubriek voor zijn rekening mocht nemen.

Net als Joris en Barbara wonen wij op It Fabryk, en wel op nummer 13. Als iemand in Heeg mij vraagt in welk huis, dan is de meest treffende omschrijving tot nu toe altijd het oude huis van Janet en Margreet geweest waarna veel mensen doorhadden welk huis het dan exact is. Volgens buurvrouw Tineke is echter schuin tegenover Ebe en Tineke nog altijd de duidelijkste omschrijving. Zoals ook Joris al aangaf is het erg leuk wonen op de buurt en is het altijd gezellig met de buren om ons heen.  U vraagt zich misschien af wie het andere deel is van wij, dat is Pieteke. Sinds vorig jaar, mei 2019, zijn wij getrouwd en daarmee officieel man en vrouw. Ik moet daarbij zeggen dat het begrip man en vrouw na een klein jaar nog steeds moet wennen, maar bijzonder blijft het zeker.

Dan een klein stukje historie, voor de mensen die daar benieuwd naar zijn. Ik ben geboren in Sneek en opgegroeid in Koudum, in de mooie Sûd-Westhoek. Samen met mijn 2 jongere broertjes (Rients en Jelmer Sjoerd) en ouders (Sjoerd en Petra) ben ik opgegroeid aan de Wjukslach 10. Het vele water en de racefiets mogelijkheden rondom Koudum maakte dit altijd een perfect thuisbasis. Na de basisschool heb ik via Bogerman Koudum en Bogerman Sneek de Havo afgerond. Na zo’n 4 jaar op de NHL in Leeuwarden was ik er nog niet aan toe om al aan het werk te gaan, maar na een half jaartje verder studeren in Groningen had ik het toch wel gezien en ben ik aan het werk gegaan. Niet realiserende dat ik via een detacheringscontract bij Randstad uiteindelijk na 7,5 jaar als projectleider bij Tolsma-Grisnich in Emmeloord aan het werk zou komen. Als Tolsma Grisnich zijn wij bewaarspecialist op het gebied van aardappelen, wortels en uien. Dat wil zeggen ventilatie en koeltechniek aangesloten op onze intelligente bewaarcomputer, waarbij gestreefd wordt naar een zo hoog mogelijk bewaar rendement.

Deze installaties plaatsen wij over de gehele wereld, dat wil zeggen van Amerika t/m Nieuw-Zeeland en zo ongeveer alle landen daartussen waar aardappelen/wortels/uien gegeten worden. Hier zit tevens de link naar reizen voor het werk wat zoals Joris al aangaf door de Corona even op een laag pitje is komen te staan. Als projectleider kom ik met regelmaat langs de verschillende projecten en dit levert soms reisjes op naar bijzondere landen. Hierbij valt te denken aan o.a. Oezbekistan/Qatar/Japan/ Bulgarije/China en in de hoofdzaak was dat voor het bewaren van aardappelen. Met soms wel 30.000 ton aan opslagcapaciteit, wat neerkomt op ongeveer 4 voetbalvelden vol met aardappelen op ongeveer 7 meter hoog.

In de agrarische sector blijft het bijzonder hoeveel aanzien Nederland wereldwijd heeft op het gebied van bewaren. Over de gehele wereld staat Nederland namelijk bekend vanwege de hoge kennis van bewaren, met daarbij specifiek de plaats Emmeloord. Mogelijk dat de naam van het bedrijf jullie bekend voorkomt. Dat kan zeker kloppen gezien een van de ongeveer 100 collega’s namelijk dorpsgenoot Roelof Hes is.

Naast werken ben ik in mijn vrije tijd graag te vinden op het water, op de hoek van de straat ligt mijn speedbootje waar we graag achter water skiën en vorig jaar heb ik in een opwelling voor een habbekrats een windsurf set gekocht. Het gevoel van vrijheid op het water vind ik altijd heerlijk en een middagje op het water voelt al snel als een lang weekend vrij en maakt het daarmee een perfecte ontspanning. Ook een dagje klussen ben ik graag voor te porren, of het spelen in het aller gezelligste dweilorkest van Nederland namelijk de Heegemer Dekdweilers.

Dan tot slot de alinea waar sommige mensen misschien uit voorzorg wel mee zijn begonnen, maar ik geef de veer graag door aan Edwin Krol. Alhoewel Edwin nog even twijfelde over het feit of hij nou al eens in de Sylboade gestaan heeft, is hij zoals hij zelf zegt toch over stag gegaan. Als drummer van de band en onderwijzer met een lange vakantie voor de boeg, een mogelijk mooi moment om even een stukje te schrijven.

Voor nu een fijne zomer gewenst en wie weet tot ziens in Heeg.

Groet,
Henk Agema