Warm Heeg

3 september 2020

in Warm Heeg

Van zomerse naar winterse warmte

Nog niet eerder hebben we zo veel dagen achter elkaar zo’n warm Heeg gehad. Bijna niet voor te stellen dat we straks onze winterkleren weer uit de kast halen en de verwarming weer aanzetten. En toch gaat dat gebeuren, straks zitten we allemaal weer midden in de winterse variant van een warm Heeg. In onze dorpsvisie hebben we ons voorgenomen om in de toekomst ook in de winter een warm Heeg te hebben zonder gebruik van aardgas en andere fossiele brandstoffen. De Energiecoöperatie startte daarom begin 2019 het project Warm Heeg met als doel een duurzame collectieve warmtevoorziening voor het hele dorp, met warmte uit het Hegermeer en haalbaar en betaalbaar voor iedereen. Hoe staat het daar nu mee?

Wordt Heeg een proeftuin?

Na al die warmte frissen we graag ieders geheugen even op. In de eerste maanden van dit jaar hebben we samen met de gemeente een subsidieaanvraag geschreven voor het vervolg van Warm Heeg. De gemeente heeft deze aanvraag in april ingediend bij de rijksregeling Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Begin oktober horen we of Heeg ook inderdaad een ‘proeftuin’ wordt. Er worden ongeveer 25 aanvragen gehonoreerd en er zijn drie keer zoveel aanvragen ingediend dus het is spannend.

Vervolg

Als de subsidieaanvraag wordt toegekend kunnen we aan de slag met al het uitzoekwerk dat nodig is om tot een definitief ontwerp van het warmtenet te komen, met een definitieve kostenberekeningen en een definitieve aanbieding aan de individuele huishoudens. Dat is een flinke klus en dat gaat sowieso een tijd duren, misschien wel 2 of 3 jaar. Als alles positief uitpakt en er genoeg Hegemers zijn die willen deelnemen, start daarna de uitvoering.

 Wordt Heeg een proeftuin en kunnen we verder? We weten het in oktober, we houden u op de hoogte!

Meer informatie

Op http://warmheeg.nl staat meer informatie over het project en beantwoorden we een groot aantal veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij, stuur dan een mail naar email hidden; JavaScript is required.