De Veer van Tobias

3 februari 2021

in De Veer

Mijn naam is Tobias ten Hoeve en woon sinds 2014 op de De Daam 7 in Heeg samen met Riemke de Hoop en onze twee lieve kinderen Tessa en Rinze. Ik ben geboren in Heeg op 3 mei 1973 op de Koaldyk 3. Mijn ouders heten Harm ten Hoeve en Lenie Veenstra. Mijn vader is overleden toen ik 1 jaar was en heb ik dus niet gekend. De eerste levensjaren ben ik opgegroeid met mijn zus, Hilda ten Hoeve, totdat mijn moeder hertrouwde met Jan Huitinga. Toen kreeg ik er nog twee zusjes en een broertje bij; Annelies, Sytze en Magdalena.

Ik heb in Heeg de kleuterschool en de basisschool gevolgd op de Hollingerstrjitte met een hele leuke klas. Daar wij midden in Heeg woonden was er altijd wel iemand die kon spelen op straat. Voetballen in De Houw en altijd kwam de bal bij buurman op de hoek in de tuin waarvoor we zelfs met agent Kientz naar het politiebureau moesten, destijds nog naast hotel De Watersport. Stoer verhaal! We kregen daar nog een hele rondleiding.

Ook heb ik op voetbal gezeten bij V.V. Heeg. Ik ben begonnen in de E’s en geëindigd bij de C’s. Met de D’s zijn we kampioen geworden. Later heb ik nog geprobeerd te voetballen bij Heeg 3, maar vanwege de drukte van mijn werk duurde dat maar een seizoen. Ik had al vroeg een liefde voor vechtsporten. Altijd naar Bruce Lee kijken. Toen ik een jaar of 14 was werd in Heeg Karate gegeven en uiteraard moest ik daar op. Na een jaar stopten de lessen want er waren te weinig leden. Daarna ben ik op Jiujitsu gegaan in Sneek en twee jaar later heb ik met mijn zus van sportkleding geruild en ben ik op kickboxing gegaan op de Kruizebroederstraat in Sneek. Meestal drie keer in de week trainen.

In mijn jeugd mocht ik graag naar ‘d Ald Wal en was daar ook behoorlijk vaak te vinden. Vooral in de zomertijd soms elke avond. Met een uitstekende conditie was dat redelijk uit te houden. Mijn moeder noemde mij een “nachtdraver” omdat ik vaak in de late uurtjes thuis kwam.

Na de basis school moest ik kiezen tussen de ABS of CTS in Sneek. Aangezien de meeste klasgenoten naar de CTS gingen ben ik daar ook heen gegaan. Op de CTS heb ik elektrotechniek gevolgd en daarna werktuigbouw op de CMTS in Sneek. Bijna alle school gebouwen zijn inmiddels met de grond gelijk gemaakt alleen de oude kleuterschool staat nog.

Toen ik mijn examen van de CTS haalde kreeg ik een elektrische gitaar met versterker cadeau. Gitaarspelen was en is nog steeds een hobby van me. Ook heb ik een tijd lang motor gereden, een Honda CBR600RR. Super om mee te rijden, maar ook om in de garage te hebben en gewoon te bewonderen. Deze heb ik verkocht en daarvoor een mooie elektrisch-akoestische gitaar gekocht, wel zo veilig.

In het derde jaar van de MTS kwam ik bij de firma Nauta Bussink terecht als vakantiewerker. Alle technische disciplines komen samen in een attractie. Was enorm interessant, vooral voor een werktuigbouwer. Later mocht ik de projectleider assisteren en daarop volgend werd ik zelf projectleider. In die tijd, ergens tussen 1996 en 1999, kregen we CAD stations en werd het tekenwerk uitgebreid. Samen met een jeugdvriend maakten we tekeningen en begeleiden we de productie van reuzenraden. Een van onze grote projecten destijds was Roue de Paris met een hoogte van ca. 60 meter welke in Parijs kwam te staan voor het millennium. Voor dat project werd ik geïnterviewd door Omrop Fryslân hier in Heeg op De Draei en ze belden zelfs een keer toen ik onderweg was van Parijs naar Heeg voor een interview op de radio. Een hele eer.

Na een aantal jaren ervaring mocht ik ook alleen als supervisor naar het buitenland om de montage te begeleiden. Het mooie daarvan vond ik altijd de verschillende culturen en mensen waar je mee mocht samenwerken. Ook al ging dit niet altijd even gestructureerd als hier in Nederland.

In 1996 kreeg ik verkering met Riemke de Hoop en verloofden we in 1997. Trouwen is er nooit van gekomen. We zijn nu inmiddels 25 jaar samen. Ons eerste huis was de Molefinne 6. Na Riemke haar carrière in de horeca is ze bij mij komen werken omdat de werkzaamheden groeiden. Door de interesse en passie van de techniek ben ik niet meer uit de attractiewereld gekomen. Sinds 2002 heb ik mijn eigen bedrijf, MCS-Heeg, en zijn we in 2014 van De Draei 18 naar De Daam 7 verhuisd waar we nog van alles voor de reuzenraden doen maar hoofdzakelijk tekenen en technische ondersteuning.

Ik ben van huis uit gelovig opgevoed. Wij gingen zondags altijd naar de gereformeerde kerk, nu beter bekend als de Ichthus kerk. Op vrijdagavond gingen we naar jeugdclub Jonge Wille en inderdaad daar hadden wij een hoop wille. Vanaf mij puberteit ging ik niet meer naar de kerk. Misschien op een enkele keer na. Het geloof heeft me overigens nooit losgelaten. Voordat mijn dochter Tessa geboren werd, ik was toen 36, ben ik tot bekering gekomen. Dat houdt in dat ik gehoor heb gegeven aan de oproep tot bekering zoals deze in de Bijbel wordt omschreven.

Op dat moment was ik een herboren mens en werd mijn leven geheel anders. Na een aantal gemeentes bezocht te hebben heb ik toen besloten naar dezelfde gemeente te gaan als mijn moeder. Zodoende konden we samen naar de kerk. In deze kerk heb ik ca. 5 jaar zondagschool leider mogen zijn. Een fantastische tijd, samen met kinderen over geloof te praten maar ook wat hen in het dagelijks leven bezighoudt. Inmiddels ben ik ervan overtuigd geraakt dat de Sabbat de Bijbelse rustdag is en zodoende heb ik mij nu aangesloten bij de Zevende Dag Adventisten.

Ik geef de veer door aan Pieter de Boer. Alvast succes Pieter!