Zeilschool Op de Helling Heeg viert 25-jarig bestaan

10 april 2021

in Verhalen

HEEG – De op 23 januari 1996 opgerichte Zeilschool Op de Helling vierde afgelopen week haar 25-jarig jubileum. De Zeilschool, een afstamming van het vroegere ‘Molenhuis’ in Woudsend, letterlijk ontstaan ‘op de helling’ van de Molen, vierde dit op gepaste wijze.

“We hadden ons deze bijzondere verjaardag anders voorgesteld”, aldus Joep Beerlage bestuurssecretaris van Zeilschool Op de Helling. De vereniging had voor haar leden een bijzonder jubileumfeest voor ogen, maar door de huidige coronapandemie konden die festiviteiten niet doorgaan. Er wordt nu ingestoken op een groot feest in september. “Hopelijk zijn we dan weer enigszins in het ‘oude-normaal’ en kunnen we deze mijlpaal met elkaar vieren”, aldus Beerlage. Voorlopig moeten de medewerkers het doen met digitale-meetings, online pub-quizzen en online borrels. Bijeenkomsten die in deze tijd extra welkom zijn voor de medewerkers, nu veelal studenten of jong-werkenden uit heel Nederland.

Op d(e H)el(l)ing

Onder de werknaam Op d(e H)el(l)ing, wat zich laat lezen als opdeling, werd na grote onvrede in 1995/1996 door een aantal ervaren instructeurs plannen gesmeed voor een nieuwe zeilschool. Een zeilschool die volledig draait op de inzet van vrijwilligers. De plannen zijn letterlijk ontstaan op de helling van De Molen. “Dat onze eerste bestuursleden nog altijd (actief) lid zijn, geeft wel de kracht van onze zeilschool aan: “Verbinden””, zegt de bestuurssecretaris.

Na twee jaar Woudsend is de zeilschool via Camping Leenstra in Teroele sinds 2002 te gast op het Z’Eiland van Hannah en Leo Versloot in Heeg. De identiteit van deze kleinschalige zeilschool is verbonden met deze accommodatie en haar unieke locatie. “Voor al onze medewerkers voelt het Z’Eiland als thuiskomen. Een plek waar je ongestoord jezelf kan zijn en waar voor eenieder een plek is zich ruim te ontwikkelen.” vertelt Beerlage. Anno 2021 wordt er op het Heegermeer gezeild met Optimisten, Laser Pico’s, RS Feva’s, Laser Vago’s, en Randmeren en Valken en biedt de zeilschool jaarlijks plek aan ongeveer 260 kinderen.

2021

“We staan aan de start van ons 26e seizoen en de planning loopt al aardig vol. Nog niet eerder hadden we zo vroeg in het seizoen al zoveel boekingen”, vertelt een trotse secretaris. Vorig jaar heeft de zeilschool, in rechtsvorm een Stichting, bewezen dat ook een kleine, op vrijwilligers draaiende zeilschool op een veilige manier zeilkampen kan aanbieden. “en dat doen we dit jaar gewoon weer! Proactief aanpassen aan ‘het nieuwe normaal’ en doorgaan”, luidt het motto in Heeg. Van de gelegenheid gebruik makend worden Hannah en Leo Versloot van het Z’Eiland in Heeg bedankt voor hun meer dan flexibele houding en altijd welkome input.