Duurzame stappen bij Veenstra│Fritom

10 mei 2021

in Ondernemers van Heeg

Er zijn steeds meer duurzame initiatieven in Heeg en bij Veenstra|Fritom gaan we hier graag in mee. We vinden het belangrijk om ook op het gebied van duurzaamheid vooruitstrevend te werk te gaan en u te betrekken bij en te informeren over onze plannen.

Het duurzaamheidsproject bestaat uit meerdere onderdelen, waar de nieuwbouw van onze garage één van is. U heeft vast al vanaf de Lytshuzen gezien dat we zijn begonnen met de opbouw hiervan. De oude garage stond er al 50 jaar en het werd tijd om deze in een nieuwe, duurzame jas te steken. De nieuwe garage wordt straks aardgasvrij verwarmd, voldoet aan de meest moderne technieken en wordt daarnaast volledig voorzien van eigen stroomvoorziening met zonnepanelen.

Het plaatsen van deze zonnepanelen is een ander onderdeel van dit project en wordt ‘Sinnergie’ genoemd. Er worden 1.580 panelen geplaatst en deze zijn goed voor een jaarlijkse opbrengst van 600 kWp. Ter vergelijking: dit is evenveel stroom als de jaarlijkse stoombehoefte voor 21% van de huishoudens in Heeg. De zonnepanelen op ons dak leveren onze totale jaarbehoefte aan energie, aangevuld met extra stroom voor onder andere de warmtepompen van de nieuwe werkplaats. Ook laden we dagelijks onze eigen interne transport hulpmiddelen op. Wat we ‘over’ hebben aan stroom wordt terug geleverd aan het stroomnet.

Benieuwd naar onze vorderingen?

In de volgende Sylboade leest u meer over onze duurzame stappen.