Warm Heeg, wat is dat ook alweer?

10 mei 2021

in Duurzaam Heeg

Enthousiast, her en der sprekend over Warm Heeg merken we dat meerdere Hegemers toch niet precies weten wat Warm Heeg nu is, wat Warm Heeg nu eigenlijk doet. Dus bij deze, misschien ook voor u, in de herhaling.

Warm Heeg werkt toe naar een collectieve warmtevoorziening van en voor het hele dorp. De warmte hiervoor gaan we halen uit het oppervlaktewater van het Hegermeer (aquathermie). Dit initiatief is van start gegaan in 2019, vanuit de Energiecoöperatie Heeg. En deze toekomstige warmtevoorziening moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Dit project wordt uitgevoerd in stappen en duurt zeker een aantal jaren voordat het klaar is. We zetten ons in om er een mooi voorbeeldproject van te maken voor een toekomstig, aardgasvrij Súdwest-Fryslân.

Wilt u nog iets meer weten over Warm Heeg dan kunt u uitgebreide informatie vinden op de website www.warmheeg.nl. Bijvoorbeeld een animatiefilmpje met uitleg over Warm Heeg en wat aquathermie nu precies inhoudt. Ook kunt u daar de planning en voortgang van het project volgen. Aan het oranje vlaggetje in de planning kunt u zien dat we inmiddels in fase 2 zijn aangekomen. Misschien bent u geïnteresseerd in de businesscase? De eerste inschattingen daarvan kunt u, met nog veel meer informatie ook vinden op de site.

Mocht u toch nog vragen hebben die voor u niet beantwoord worden, dan kunt u ons altijd mailen op email hidden; JavaScript is required. Wij vertellen u er graag meer over.

Even voorstellen: Team Warm Heeg

In ons uitvoerende team zitten inmiddels 6 mensen: Lucie Gelderblom, Sjoerd Ypma, Sybrand Frietema, Rob van Roessel, Lauran Spitters en Marloek Visser.

We wonen of woonden allemaal in Heeg en zullen ons uiterste best doen om mooie resultaten voor ons dorp te bereiken. De uitvoering van Warm Heeg wordt binnenkort ondergebracht bij een nieuwe Stichting Warm Heeg. Zodra die formeel is opgericht zullen wij de bestuurders daarvan aan u voorstellen.

TIP VOL ENERGIE

HOEVEEL EURO’S KUNT U BESPAREN BIJ AANPAKKEN SLUIPVERBRUIK?

Sluipverbruik is lekkende elektriciteit die wordt verbruikt door apparaten die u op dat moment niet eens gebruikt. Dit kan u aardig wat geld kosten. Een huishouden is per jaar gemiddeld 450 kWh of wel €100,- kwijt aan sluipverbruik. Driekwart daarvan is écht te vermijden door het apparaat werkelijk uit te zetten en niet op stand-by. (Dit geld met name voor oudere apparaten) Maar hoe kunt u weten of een apparaat nog stroom verbruikt terwijl het uitstaat? Bij sommige apparaten is dit makkelijk te zien, zoals het lampje dat brandt van de televisie als deze stand-by staat. Of de telefoonlader die warm aanvoelt in het stopcontact, zonder dat er een telefoon aan zit. Een televisie kan wel € 35,- aan sluipverbruik hebben per jaar.

Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen!

Gebruik vaker de uitknop in plaats van de stand-by of trek de stekker eruit als u het apparaat niet gebruikt. Ook kunt u een contactdoos gebruiken met een aan/uit schakelaar, zodat u alle apparaten aan de contactdoos tegelijkertijd, in één keer, kunt uit zetten. Er bestaan ook bespaarstekkers. Dit is een slimme stekker die u tussen het apparaat en het stopcontact plaatst. Deze zorgt ervoor dat er geen energie wordt doorgelaten wanneer een apparaat uit staat of op stand-by is geplaatst.