Onbeperkte Elfstedentocht deelnemers met chronische ziekte of beperking

8 juli 2021

in Aankondigingen

Lege flessen spaaractie COOP (juli-augustus-september)

In begin 2019 kreeg ik contact met Sandy Krijnen. Een dame die lijdt aan MS. Sandy heeft laten zien dat zij door bewegen langer door kan gaan ook al heeft zij een chronisch ziekte. Sandy wil het mogelijk maken dat deze mensen met een chronische ziekte of beperking nu eens niet aan de zijlijn staan. Door het persoonlijke verhaal van Sandy werd ik geraakt. Sandy’s doel om in 2020 een 1ste Onbeperkte Elfstedentocht te organiseren heb ik direct gesteund door mij aan te melden als vrijwilliger.

In 2020 heeft de 1ste Onbeperkte Elfstedentocht plaatsgevonden. Zo’n 50 deelnemers met een beperking en/of chronische ziekte hebben individueel en met z’n allen uitzonderlijke prestaties neergezet.

Omrop Fryslân laat dit zien in een documentaire. Deze is te zien via deze link: https://youtu.be/z7jZSkTjdkU

 

 

 

 

Start van de eerste Onbeperkte Elfstedentocht 2020

Waarom een Onbeperkte  Elfstedentocht?

De tweede editie van de Onbeperkte Elfstedentocht start op woensdag 15 september en duurt tot zondag 19 september 2021. Een evenement waar IEDEREEN met een chronische aandoening en/of een beperking aan mee kan doen. Mensen waarvoor het niet vanzelfsprekend is om deel te nemen aan een sportevenementen.

Voor mensen met een chronische aandoening, beperking of handicap is het mogelijk om op eigen tempo deel te nemen aan een groots evenement. Niet aan de zijlijn, maar deelnemen en persoonlijke grenzen (over)winnen!

De gehele tocht is 235 kilometer. Verspreid over maximaal 5 dagen kan deze afstand afgelegd worden. Er kan gekozen worden om in 5 dagen de hele route af te leggen, maar een doel kan ook zijn om bijvoorbeeld 10 meter te lopen om vervolgens over de finish te komen en een medaille te ontvangen.

Ieder zijn eigen doel en op zijn eigen manier! Vijf dagen, twee dagen, één dag, 50 meter of 235 kilometer. Meedoen, een doel nastreven, als winnaar finishen. Winnaar van jezelf.

Deelnemers kunnen wandelend, op de fiets, de tandem, de rolstoel, de handbike, de scootmobiel of met welk hulpmiddel (indien nodig) dan ook meedoen.

Om dit mogelijk te maken is veel geld nodig. De deelnemers hebben vaak hulpmiddelen die elke dag naar de start gebracht moeten worden. Na de finish weer veilig opgeborgen(stalling), opgeladen of geprepareerd worden om de volgende dag weer te kunnen gebruiken.

De deelnemers moeten zelf voor overnachtingsplaatsen zorgen. Vaak zijn hier geen of weinig financiële middelen voor. Deelnemers komen uit het hele land. Familie, vriend of vriendin of een begeleidingsbuddy tasten diep in hun buidel om het mogelijk te maken voor de deelnemer. Omdat dit geweldige evenement speciaal alleen voor mensen met een chronisch ziekte of beperking is moet de organisatie zorgen voor een ongekend aantal grote verzorgingsposten. Doordat niet overal de beschikking is van een invalidentoilet (om de 10 km) moet dit worden georganiseerd met mobiele hulpmiddelen, mobiele invalide toiletten. Dat kost veel geld.

Deze lege flessen spaaractie draagt er aan bij dat het mogelijk is dit te organiseren. De organisatie is dan ook zeer verheugd dat COOP Gerritsma deze actie aanbiedt. Bij de Finish in Leeuwarden op zondag 19 september 2021 zal symbolisch het sponsorbedrag worden overhandigd.

Op woensdag 15 september 2021 starten we vanuit Leeuwarden en op zondag 19 september na vele kilometers en avonturen is daar ook de finish. Natuurlijk hopen wij op veel deelnemers, publiek, sponsoren en vrijwilligers.

De Onbeperkte Elfstedentocht wordt weer gehouden op 15 t/m 19 september 2021!

Dit is een inspirerende en motiverende film over de eerste editie van de Onbeperkte Elfstedentocht (zie de link hieronder)

https://www.youtube.com/watch?v=z7jZSkTjdkU&t=764s 

Voor wie zich wil aanmelden als deelnemer of vrijwilliger ga naar: www.onbeperkteelfstedentocht.nl

Rein Brouwer