Onze buurt eend

8 juli 2021

in Verhalen

Vanwege de leuke reacties op ‘Gespot in en rondom Heeg’, hierbij een verslagje betreffende onze buurt eend van de Spinnekop.

 Twee jaar geleden broedde onze buurt eend ook bij mij in de tuin, van de 4 pullen toen is er geen pul groot geworden, kat, kraai of snoek deden zich er te goed aan. Dit jaar vond onze eend weer een plek in mijn tuin pal naast mijn achterdeur.

En uitgerekend op een stormachtige vrijdag merk ik, dat de tijd om het nest te verlaten is aangebroken. Ik zit te lezen en kijk af en toe, want natuurlijk wil ik een foto als ze het nest verlaten, en toch heb ik het moment gemist. Als ik later bij het water kijk, zwemt ze daar met 10 pulletjes in het ruwe koude water…

We kijken dagelijks bij de waterkant hoeveel pulletje er nog zijn. Michelle geeft ze krachtvoer (havermout) we willen heel graag dat ze sterk en groot worden. Het aantal pulletjes is al gauw gehalveerd en niet alleen omdat ze ten prooi vallen. Want veel pulletjes onder moeders vleugels warm houden valt niet mee en sneuvelen er al gauw een aantal.

Ook Iza komt af en toe even melden dat de eenden op de oever zitten. Ze vraagt me waar vader eend uithangt, en vertel ik haar dat vader eend zich niet zo met het grootbrengen van de jonkies bemoeid en met andere mannetjes eenden aan de zwier is. Uiteindelijk zijn er 5 pullen groot geworden en laten ze zich dagelijks even bewonderen. (Op de foto: Iza en Leon)

Ook op mijn tuintafel is het een en al jong leven, mussen en merels komen er een graantje pikken, en zelfs buur kat Snor komt proeven van de havermout.

Mariet Swart