Spelen tot je groen ziet!
Wat is Spelen tot je groen ziet?
Spelen tot je groen ziet is een activiteit die plaats vindt onder begeleiding van Staatsbosbeheer. We zijn samen met de groepen 3 t/m 6 naar het buitengebied van Nannewiid geweest. Het bleef tot op de laatste dag spannend of het wel door zou gaan ivm de maatregelen en het niet al te mooie weer! Maar wat hebben we genoten van het vrolijke, leerzame en een beetje spannend spellencircuit, buiten in de natuur. Spelen tot je groen ziet is een sport en spelprogramma waarbij kinderen spelen onder begeleiding en daarna mogen de kinderen ook vrij spelen en op onderzoek gaan en ontdekken ze hoe leuk het is om in de natuur te spelen. Iedereen had reserve kleding mee zodat het mogelijk was om ongeremd te spelen. De rugzakken waren goed gevuld met een stevige lunch die we tussen de buien op aten. Het was zo bijzonder om na een lange tijd van geen uitstapjes er nu samen er op uit te gaan.
Hedendaags Onderwijs op de St. Jozefschool
We gaan vanaf volgend schooljaar onze leerlingen onderwijs aanbieden dat niet alleen beter aansluit bij wat de maatschappij vraagt van mensen, maar dat ook kinderen uit wil dagen om zelf een aandeel te nemen in hun eigen ontwikkeling. Deze andere vorm van onderwijs geven vraagt van ons om het huidige onderwijs, dat gebaseerd is op een leerkracht vóór de groep die kennis overdraagt (frontaal, klassikaal) anders te organiseren, zodat het beter tegemoet kan komen aan het individuele kind.
Het grote verschil is dat de kinderen meer inzicht en zeggenschap krijgen met betrekking tot hun eigen ontwikkeling en voortgang ervan. De leerstof die kinderen in de verschillende leerjaren aangeboden krijgen, verandert niet; het is de organisatie die verandert. We blijven werken met dezelfde methodes en materialen. We richten ons op het geven van een zo duidelijk, effectief mogelijke instructie in kleine groepen. Alle leerkrachten zijn verantwoordelijk voor alle kinderen in de groep waar ze in les geven. Vanaf volgend schooljaar hebben alle groepen daarom ook meer dan 1 leerkracht. Hierdoor kijken er meerdere ogen naar elk kind en wordt de leerstof en de ondersteuning beter afgestemd op de behoefte van het kind. Het Leerplein, dat we dit schooljaar in gebruik hebben genomen, sluit aan bij deze manier van onderwijs. De inrichting is dusdanig gekozen dat we de ruimtes optimaal kunnen inzetten voor de verwerking van de lessen.
Het verschil met het huidige onderwijs:
- Instructie in kleine groepen
- Kinderen hebben zeggenschap over de invulling van het onderwijs
- Kinderen krijgen meer inzicht in hun eigen ontwikkeling
- Grotere zelfstandigheid van de leerlingen
- Leerling bepaalt de werkplek
- Werken in hoeken (lees-, taal- en rekenhoek, Pluswerkhoek)
- Grote mate van samenwerken
- Meer ondersteuning in de groepen
- Elke leerling heeft de beschikking over een Chromebook
In kleine stapjes werken we toe naar kwalitatief goed en doordacht onderwijs met een hedendaags, toekomstgerichte organisatie voor gelukkige, zelfstandige en evenwichtige kinderen!
Het EK Voetbal door de ogen van groep 1 en 2