40 jaar Sylboade !

12 september 2021

in Verhalen

15 jaar geleden schreef Marcel, onze voorzitter, een voorwoord in de Sylboade met dezelfde titel. Het verschil zat ‘em natuurlijk in het jaartal! Hij had het over het 25-jarige jubileum…  En bij dat jubileum is er een “special edition” Sylboade uitgebracht met een hoop leuke feitjes! Nu zitten we al in de 40e jaargang!

In 1981 werd het steeds duidelijker dat de Heegemers een ‘dorpsagenda’ misten. Een opgave van allerlei activiteiten.  Lucas Klijnstra, vader van onze Mariet, zat toenertijd in het bestuur van het Heechhûs. Hij realiseerde zich, dat je wel van alles kunt organiseren maar als de dorpelingen er niks van weten, schiet het natuurlijk niet op! Na een tijdje aankondigingen bij winkels opgeplakt te hebben en stencils aan lantaarnpalen was het wel klaar!! Nou was Lucas Klijnstra ook tuinman bij mevrouw Wielinga op de Skatting. Op een goede dag werd er tijdens de koffiepauze gepraat over die hier en daar opgehangen papiertjes. Zoon Anne Wielinga is er ook bij en op een gegeven moment komen Anne en Lucas tot de briljante gedachte om het dan maar eens zelf aan te pakken! Anne realiseert zich dat er eerst geld op tafel moet komen dus…… Eenieder die een bedrijf had in Heeg was aan de beurt! Lucas en Anne zijn iedereen en alles die iets commercieels deed in het dorp af gegaan om geld bij elkaar te krijgen!!  En natuurlijk deed iedereen mee… Ok dat is dat…  Daarna zijn ze alle verenigingen langsgegaan om een en ander uit te leggen en hoe ze kopij in konden leveren…  Er kwam vanuit de verschillende doelgroepen een vertegenwoordiger in een commissie en voilà: het begin van de dorpskrant van Heeg… In augustus 1982 viel de eerste dorpskrant van Heeg bij velen op de deurmat!! Rondgebracht door Lucas Klijnstra, Klaas Talsma en Gerke Gerritsma.

De eerste twee nummers waren nog voorzien van 2 vraagtekens aangezien er nog geen naam was gevonden. Iedereen dacht mee. Uiteindelijk was het meester W.O. Santema die met de enige echte naam voor de dorpskrant kwam. Sylboade!

SYL: de straat op de foto van de voorpagina én in Syl hoor ik sile, dit past bij Heeg

BOADE: boodschapper én in boade hoor ik boot, dit past ook bij Heeg.

En als je de twee woorden samenvoegt kom je op speelse wijze op sylboat.

Zo omschreef hij zijn gedachten gang.

In eerste instantie werd de Sylboade in een oplage van 650 exemplaren gemaakt. Daar waren een handjevol vrijwilligers elke maand een hele dag mee bezig. Alles moest uitgetypt worden. Daar ging een hoop tijd inzitten natuurlijk en ik heb begrepen dat het een regelrechte ramp was afbeeldingen om naast een artikeltje te plaatsen! Daarna ging het door de stencilmachine en dan moest alles nog in elkaar gezet worden.

Marcel kan zich nog goed herinneren dat er in het Heechhûs op een grote tafel een hele hoop stapeltjes A4tjes lagen. Overal eentje vanaf nemen en aan het einde van de tafel had je de hele Sylboade bij elkaar, die dan alleen nog geniet moest worden! En daarna kwam nog het deur-aan-deur brengen van de Sylboade, hetgeen we nu nog steeds doen dankzij onze vrijwilligers.

Wat een verschil met hoe we het nu doen… Nog steeds steken we er alle 5 veel tijd in. Alleen wordt die tijd anders verdeeld. Een hoop gaat sinds 2006 digitaal. Er gaat veel tijd zitten in de opmaak. Ook zijn we druk bezig met het reilen en zeilen van de financiën, de advertenties, het interviewen van mensen en ga zo maar door. En aan het einde van de maand moet het blad in elkaar gezet worden. Waar is er plek voor welk stukje enz…

De vergaderingen horen er natuurlijk ook bij. In Corona tijd zagen we elkaar digitaal, vergadering via Zoom. Dat was best nuttig, maar absoluut niet zo gezellig als de “gewone” vergadering die toch vaak gepaard gaat met een hapje taart enzo… Gelukkig gaan we de 40e jaargang goed beginnen door eindelijk weer samen aan tafel te zitten. De taart staat al in de oven…

We hopen dat de inwoners van Heeg nog steeds elke maand van de Sylboade genieten nu en in de toekomst!

Agnes de Groot