AED en Reanimatie

12 september 2021

in Ingezonden mededeling

Beste dorpsgenoten,

Ik ben Marjanne Attema (33 jaar) woonachtig in Heeg, werkzaam in de zorg en daarnaast vrijwilliger bij de brandweer van Heeg. Bovendien via de brandweer heb ik me ingeschreven als burgerhulpverlener bij harslag.nu. Samen met Plaatselijk belang Heeg coordineer ik nu de AED`s in heeg. Over de rol als burgerhulpverlener en de AED wil ik wat meer vertellen.

Twee jaar geleden werd ik geconfronteerd met een reanimatie in eigen familiekring. Bij hartfalen is het van belang dat er snel wordt gereanimeerd en dat een AED (Automatische Externe Defibrillator) ter plaatse komt. Door plaatselijke bekendheid wist ik de locatie`s van enkele AED`s die 24 uur beschikbaar zijn (dit gebeurde op avond) en kon er snel gehandeld worden met een positief resultaat tot gevolg.

Na deze ervaring ben ik mij gaan verdiepen in de aanwezigheid van AED`s in Heeg en de registratie hiervan. Ik kwam erachter dat er toendertijd maar 1 AED in Heeg stond geregistreerd bij hartslag.nu die kon worden opgeroepen. Inmiddels tijdens dit schrijven zijn er 12 bij Hartslag.Nu geregistreerde AED`S in Heeg (op de site te vinden van Hartslag.Nu)

(Op dit moment ben ik nog bezig 1 AED te registreren in Heeg). Totaal 13 AED`S.

Hoe gaat dit in zijn werk. De melding van iemand die hartfalen heeft komt binnen bij de alarmcentrale via 112. De centralist stuurt 2 ambulances en politie naar het adres van het slachtoffer. Wanneer de ambulance niet snel ter plaatse kan zijn of met een boot ter plaatse moet gaan, wordt de brandweer gealarmeerd. Bovendien wordt een sms bericht verzonden naar alle aangemelde burgerhulpverleners (maximaal 100 personen) in de buurt (cirkel van maximaal 2 km) van het slachtoffer. Een deel van deze burgerhulpverleners krijgen bericht dat ze op een bepaald adres moeten reanimeren, terwijl een ander deel opdracht krijgt de dichtbijzijnde AED te halen en met spoed naar het vermelde adres te gaan. Door het oproepen van meerdere burgerhulpverleners is de kans groot dat er actie komt vanuit die hoek. Niet iedereen is beschikbaar namelijk (bij een oproep geef je met ja/ nee je beschikbaarheid aan) nieuwe burgerhulpverleners zijn van harte welkom. Een groot aantal in een bepaalde regio betekent eerder en sneller hulp.

Ben je daarom in het bezit van een EHBO of een BHV diploma of heb je het reanimatie certifiticaat, je bent nog niet ingeschreven bij Hartslag.Nu en je wilt graag hulp verlenen op dit gebied, meld je dan aan. Dit kan zowel op het thuis en of werkadres (tijden zijn in te voeren).

Er is een Hartslag.Nu app die je kunt installeren op je telefoon. Heb je de locatie bepaling van je telefoon aan en is je HartslagNu-app actief, dan kun je ook opgeroepen worden op de locatie waar je op dat moment bent. (Maximaal 2 km van jou vandaan).

Mocht je namelijk niet bekend zijn in een dorp of stad kun je via deze app de AED`s in de buurt bekijken, die staan geregistreerd op welke tijden deze AED`s beschikbaar zijn. Enkelen zijn alleen maar tijdens kantooruren beschikbaar, terwijl anderen buiten hangen en 24 uur beschikbaar zijn.

Voor eigen bewoners, maar ook voor de vele toeristen in Heeg is het belangrijk dat er zoveel mogelijk burgerhulpverleners zijn, en dat er voldoende geregistreerde AED`s zijn binnen de 6 minuten regeling, hierdoor kan de alarmcentrale de dichtbijzijnde AED doorgeven zodat er zo weinig mogelijk tijd verloren gaat. In Heeg hebben wij 5 buitenkasten aangeschaft om de AED`s zoveel mogelijk van binnen naar buiten te verplaatsen en 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Mocht je ooit met zo`n incident in aanmerking komen komt er heel veel op je af, een kleine tip die ik zou willen meegeven mochten er genoeg mensen aanwezig zijn, ook iemand op de straat/ weg te zetten die de burgerhulpverleners/ en de professionele hulpverleners kunnen opvangen en hen de weg wijzen waar zei moeten zijn hierdoor wordt er in enkele situatie`s b.v. Op een camping of haven veel tijd bespaart of bij avond/ nacht bij een huisadres.

Hierbij een overzicht aan AED`s in Heeg:

 

  • Gemeentewerken op de draei aan de voorkant. (is een buitenkast en is 24 uur per dag bereikbaar).
  • Dorpshuis it Heechhus: Hangt buiten bij de voordeur aan het gebouw linkerzijde. (is 24 uur per dag bereikbaar).
  • Jachthaven de Eendracht: Hangt buiten (is 24 uur per dag bereikbaar) aan het havenkantoor/ receptie, kom je het terrein oplopen is het aan de linker hand.
  • Wayer: Hangt binnen in de 1ste loods is alleen tijdens kantooruren te bereiken.
  • Veenstra Transport: Heeft binnen in het pand een AED hangen waar alle medewerkers overdag, ‘s avonds en ‘s nachts indien nodig bij kunnen komen. Deze AED is niet handig om op te halen voor een burgerhulpverleners omdat de hekken altijd gesloten zijn, en hierdoor veel tijd verloren gaat mocht dit de dichtbijzijnde AED zijn.
  • Haven Heegerwal Douwe Cnossen: Hangt buiten (en is 24 uur bereikbaar) aan het havenkantoor bij de toiletgebouwen.
  • Pharshoeke: Hangt buiten aan de muur van de receptie linkerzijde. (24 uur bereikbaar)
  • Voetbalvereniging: Hangt buiten (en is 24 uur bereikbaar) aan de muur bij de kleedkamers.
  • Coop Gerritsma: Buitenkast (24 uur bereikbaar) aan de linkerzijde van de hoofdingang winkel.
  • Ottenhome: Hangt buiten (24 uur bereikbaar) aan de linkerzijde als je de haven op komt op het toiletgebouw.
  • Talma State: Hangt buiten (24 uur bereikbaar) aan de rechterzijde van de hoofdingang.
  • Andries Flisijn Daam 7: Hangt buiten (24 uur bereikbaar) aan de voorzijde op de loods, tussen de loods en het woonhuis in.
  • Pension aan het water: Hangt buiten (24 uur bereikbaar) aan de garage als je de oprit gelijk in het zicht.

Chris en Marjan hebben deze AED helemaal zelf aangeschaft en gefinancieerd afgelopen jaar nadat er in de afgelopen 4 jaar dicht in hun buurt 4 keer een reanimatie oproep is geweest. Hartelijk dank hiervoor.

  • Huisartspraktijk: Heeft een AED onder het koffiezetapparaat liggen voor eigen gebruik. (deze staat niet geregistreerd bij hartslag.nu maar mag wel gebruikt worden)

Bent u, of uw bedrijf nog in het bezit van een AED en staat deze hierboven niet genoemd en dus ook niet geregistreerd bij hartslag.nu geef dit dan aan ons door, dan kunnen wij deze AED evt alsnog registreren.