Het Heegermeer vertelt

25 januari 2022

in Verhalen

een theatrale gang door Heeg

“Kom tichterby, de echo fan de wide mar sjongt foar jo”

Eens in de drie jaar zit Tjerk Visser, zoon van de palinghandel Visser en zonen, die het dorp heeft verlaten voor Duitsland op het bankje aan het Heegermeer. Dankbaar dat hij weer naar het stille water van het wijde meer kan staren. Hij wordt op zijn schouder getikt. Een oude geliefde staat achter hem…

Het stille water van het Heegermeer kan ook flink spoken. De ondergang van het Stoomschip de Willem III schrikt alle omwonenden van het meer. ’t Wie yn achttjinsânensantich dat de stoomboat ‘Willem III’ op it wetter fan ’e Fluessen yn swier waar kaam en fergie.

Starend en stilzwijgend zitten Nienke, Dieuwertje en Cornelis op het leugenbankje. Ze visualiseren zich in wat het zou betekenen voor hen dat het eiland er zou komen in het meer. Drijft het nieuwe eiland de dorpelingen uiteen?

Ondertussen klinkt er vanaf de Palingaak een vrolijke zang en zien we 2 mannen het dek scrobben. De Korneliske Ykes is net terug van een lange reis en de dames Tine en Elske staan te popelen om de jongens welkom thuis te heten.

Het is 1901, de eerste reis naar de Oostzee met de Korneliske Ykes giet oan! Het schip vaart in de Duitse Bocht bij de monding van de Elbe op weg naar Denemarken. Schipper is Atze, 55 jaar, knecht is Jaring, 35 jaar en maatje is Sytze, 16 jaar, oomzegger van Atze. Na een stormachtige dag en deel van de nacht is het op het einde van de dag eindelijk rustig. Een enorm passagiersschip passeert hen.

De Palingaak Korneliske Ykes II wil dit jaar een mooie reis naar de Oostzee zeilen op 5 juni 2022. Tijd voor een tweede theaterstuk, een iepenloft spul in de vorm van een serie verhalen uit het verleden van Heeg.

Op vijf verschillende locaties rondom het Heegermeer in Heeg worden deze vijf mooie historische gebeurtenissen vertaald door Heegemers. Gedurende 6 avonden wordt deze theatrale gang door Heeg gespeeld: 20, 21 en 27, 28 mei en 3, 4 juni 2022. De kaartverkoop start op 20 maart 2022 (VVV Heeg).

Bent u daarbij?