Wie herkent deze schipper?

10 maart 2022

in Verhalen

Bij de Sylboade kregen we onderstaande mail van een nazaat van Lambertus Fortuin.

Mijn overgrootvader was Lambertus Fortuin gehuwd met Rinckje de Bock. Ik heb het vermoeden dat ze in WOII hebben gewoond aan de Nieuweweg het nummer dat ik heb gevonden is 155a. Echter bestaat dit adres niet meer en ik heb gelezen dat in 1949 de straatnamen zijn gewijzigd.

Inmiddels heb ik verschillende Hegemers gesproken over de vroegere situatie. Eind jaren 70 is er door afbraak en nieuwbouw het een en ander veranderd ook qua nummering. Het blijkt dat 155 A, nu Túnstrjitte 1 is. Heb er een foto van gemaakt en naar mevr. Assink gestuurd.

Daarop krijg ik een mail of dit wel klopt, omdat internet aangeeft dat het bouwjaar van dit huis 1948 is. Zij zegt dat haar overgrootvader onderduikers had in de oorlog en dan zou het bouwjaar 1948 niet kloppen of dat het niet het juiste huis is.

Weer op speurtocht en een aantal Hegemers weten zeker dat fam. Fortuin daar heeft gewoond, maar het bouwjaar blijft een vraag. Uiteindelijk besluit ik woningcorporatie Elkien te bellen en krijg ik te horen dat het bouwjaar van Túnstrjtte 1 1930 is. En dan klopt het verhaal van de onderduikers ook.

Ondertussen gaat de mailwisseling door…

Bovenstaande foto (van familie van de onderduikers, genomen omstreeks 1947) krijg ik toegestuurd met de vraag of iemand in Heeg de naam van de man op de foto weet. Weer verschillende senioren in Heeg bezocht (ja, zo kom je nog eens hier en daar over de vloer), maar niemand die de schipper herkent.

Laatste redmiddel dus maar een oproep in de Sylboade.

Zou dit een Fortuin kunnen zijn?

Wie het denkt te weten kan mij bellen:

Mariet Swart