De Veer van Anja Groot Nibbelink

7 december 2011

in De Veer

Ik heb de Veer van Hilda Vlas gekregen, een goede bekende en vrijwilliger van de Skousteroldtimerdei. Ik ken haar ook via de ponyclub van mijn dochters.

Hallo, ik ben Anja Groot Nibbelink, niet Anja Groot of mevr. Nibbelink (zoals vaak op de post geschreven staat) .

Anja Groot Nibbelink

Ook niet Zijlstra, zoals mijn man Bert maar gewoon Anja Groot Nibbelink. Vroeger zeiden ze wel eens dat ik zeker blauw bloed had met zo’n dubbele achternaam, maar niks hoor, gewoon een naam die in de Achterhoek wel vaker voorkomt en waar ik erg trots op ben. En ja, ik ben geboren en getogen in de Achterhoek, in Varsseveld. Daar ben ik de vierde in een gezin met vijf kinderen. Eerst drie jongens en toen nog twee meiden. Mijn vader was timmerman en mijn moeder was gezellig thuis bij de kinderen. Dat heb ik altijd als erg fijn en veilig ervaren. Wij hebben altijd in het huis gewoond waar mijn moeder nu nog woont. Dus als ik naar de Achterhoek ga dan kom ik nog altijd “thuis”. Dat geeft mij een warm gevoel. Het Achterhoekse bloed stroomt zeer zeker nog door mijn lichaam.

 

Maar na bijna 20 jaar voelt Heeg voor mij toch ook behoorlijk eigen. Bijna 25 jaar geleden heb ik Bert leren kennen in Warnsveld. Daar deden wij allebei de opleiding voor B-verpleegkundige. We woonden in een service-flat, een erg gezellige, mooie en vooral spannende periode. Na een jaar zijn we gaan samenwonen in Zutphen. Een leuk klein optrekje in de prachtige binnenstad. Mijn opleiding was inmiddels veranderd in ziekenverzorging. Ook Bert is toen van baan veranderd en is weer de bouw ingegaan.

We waren in die tijd regelmatig in Friesland. Bert is in Heeg opgegroeid en zijn ouders, en ook zijn 3 broers en 3 zussen wonen nog altijd in Heeg. En toen er een leuk huisje te koop stond zeiden we als grap “is dat ook iets voor ons”. Zullen we naar Friesland verhuizen? Maar om die stap te nemen moest ik wel een hele grote drempel over en we moesten vastigheid hebben. Toen zijn we eerst in Tersoal gaan wonen, waar Bert als timmerman aan het werk ging en ik met gehandicapten in Beetsterzwaag een tijdelijke baan had. Na een tijdje ben ik in de thuiszorg in Sneek begonnen en dat terwijl huishoudelijk werk absoluut niet mijn voorkeur heeft.

In 1992 zijn we getrouwd in de Achterhoek, daar hebben mijn ouders een mooi stukje wei met vijver e.d. Daar hebben we een groot gezellig tentfeest gehad, met overdag een barbecue, echt prachtig. Ook het opruimen en resten opmaken de volgende dag was een feest. Nog met vrienden op de camping nagenieten, heerlijk. Al met al een onvergetelijke tijd.

Na een jaar kregen we een huis toegewezen in Heeg aan de Molefinne. Daar is Ivon geboren, inmiddels alweer 18 jaar geleden. Anderhalf jaar later konden we ons zelfgebouwde huis aan de Helling betrekken. Geweldig zo’n eigen huis. Een mooie vrijstaande woning met een behoorlijke tuin. Op dit adres zijn Dirk (16) en Anne(13) geboren.

Voor iedereen die mij niet van gezicht of naam kent. Ik ben diegene die regelmatig met een aantal kinderen door Heeg loopt of fietst. Ik ben namelijk geregistreerd gastouder. Zoals in het nieuws vaak ter sprake komt. Momenteel pas ik op 5 kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar, verdeeld over 5 dagen per week. Er komt volgend jaar weer een baby bij. Een erg leuk vooruitzicht! En niet te vergeten Elke, die al 10 jaar bij mij komt, nu alleen nog tussen de middag.

Ik heb altijd voor het moederschap gekozen en dat is goed te combineren met het oppassen. Zo creëren en behouden wij de rust binnen ons gezin wat wij erg belangrijk vinden. Ik heb ook al die tijd vrijwilligerswerk gedaan; bestuur Peuterzaal, de Oranjevereniging, de ouderraad op de st. Jozefschool, hulp met de kleding voor de “Stoarm” en begin vorig jaar musical “Esther”. Mee te doen met deze activiteiten heeft mij goed geholpen om te “integreren” in de Friese cultuur, die toch erg verschilt met de Achterhoekse. In de loop der jaren heb ik ook vloeiend Fries leren spreken wat, volgens mij, ook belangrijk is als je je hier thuis probeert te voelen.

Al enkele jaren zit ik in de organisatie van de Skousteroldtimerdei. Elk jaar op de zaterdag van het pinksterweekend wordt deze oldtimerdag in Osingahuizen gehouden. Altijd een hele drukke, maar mooie dag om mee te maken en erg leuk om te doen. Volgend jaar is Pinksterzaterdag op 26 mei, noteer het alvast in je agenda! Ik heb totaal geen verstand van trekkers maar de mannen houden mij goed op de hoogte. Ik heb dit najaar een korte cursus website maken gedaan. Erg gezellig en leerzaam. Zo kan ik de website nog beter beheren kijk op; www.skousteroldtimerdei.nl

Dit was mijn bijdrage aan de Veer en ik geef hem door aan Anita de Jong – Teppema ook een goede bekende en vrijwilliger van de Skousteroldtimerdei.