De Veer van Doetie Altenburg

6 juni 2012

in De Veer

Ik heb de veer doorgekregen van mijn zus

Anneke van Dieren.

Ik ben geboren in IJlst, hier heb ik bijna 18 jaar gewoond, tot ik ging verhuizen naar Burgum, om de opleiding tot ziekenverzorgende te volgen. Ik heb de basisschool gedaan in Ylst, daarna naar Sneek, eerst 4 jaar L.H.N.O en hierna nog de 1 jarige Intas. In december 1986 ben ik naar Burgum verhuisd, hier was ik aangenomen om de opleiding tot ziekenverzorgende te volgen. Intern wonen in het verpleeg/reactiveringscentrum Hillama State (is nu Berchhiem) waar ik stage ging lopen en zo nu en dan een week naar school in Drachten.

Inmiddels had ik René ontmoet in T&T, hier gingen we regelmatig op stap. In mei 1984 was ik klaar met de opleiding en in juni zijn we getrouwd. Van mei t/m oktober reed ik heen en weer Heeg-Burgum, daarna kreeg ik een baan in de Ielânen in Sneek.

In juli 1986 is Klasien geboren en ben ik gestopt met werken. Klasien is in Juni 2008 getrouwd met Jelle, ze wonen in Sneek. Klasien werkt als doktersassistentie in Heerenveen. In 1989 is Renato geboren, hij woont nog thuis en is beroepsmilitair. Renato werkt bij de geneeskundige dienst in Havelte. In 1992 is Melanie geboren, ze zit op de Friese Poort in Sneek en volgt de opleiding Pedagogisch werk-kinderopvang. Melanie woont samen met Jetze in Heeg aan de Reidfinne.

In 1997 ben ik als eerste vrouw bij het vrijwillige Brandweerkorps van Heeg gekomen. In de loop van de tijd is er veel veranderd, met name nu we een nieuwe gemeente zijn; Súdwest-Fryslân. Als ploeg hebben we het leuk en zijn we er voor redden van mens en dier. In 1997 tot 2000 heb ik gewerkt in Talma State als slaapwacht. In Januari 2000 ben ik begonnen als wijkziekenverzorgende bij Thuiszorg Zuid West Friesland. Hier werk ik nog steeds met heel veel plezier. Ik heb de mogelijkheid gekregen door middel van scholing om mezelf te ontwikkelen en te specialiseren, ik werk inmiddels al een paar jaar als eerste verantwoordelijke voor de cliënten. Bij de mensen thuis werken, maar ook op kantoor, wat ik een leuke afwisseling vind. Zo nu en dan een presentatie geven en als coach werken om mijn collega’s te ondersteunen bij het opstellen van een Zorgleefplan. Ook het begeleiden van stagiaires is een onderdeel van mijn werk.

Helaas is het met de gezondheid van René niet altijd zo gegaan zoals we ons hadden voorgesteld. Dit loopt als een rode draad door ons leven, waar we af en toe veel verdriet van hebben. Op het moment wachten we in spanning de uitslagen/onderzoeken af van het AMC in Amsterdam, waar we in April zijn geweest.

We sporten 2x per week, onze gezamenlijke hobby, René doet fitness en iets cardio. Ik doe zumba en xco. Ook gaan we regelmatig van april t/m augustus met de caravan op pad. Sinds 2 jaar zijn we in het najaar met het vliegtuig naar de zon geweest. Naar Tenerife en Gran Canaria, een geweldige ervaring.

We wonen nog steeds op ons plekje aan de Djipsleatswei, in juni al 28 jaar, we hopen hier nog lang in goede “gezondheid” te mogen wonen.

Vriendelijke groet,

Doetie Altenburg-vd Sluis.

 

Ik geef de veer door aan mijn Brandweercollega Hans Ringnalda.