Duim Om Heeg

2 mei 2017

in Duim OmHeeg

Met overstap in IJlst

Als student ben ik af en toe thuis bij mijn ouders in Heeg en moet ik soms naar Sneek of Leeuwarden. Ik heb geen auto en in fietsen met al die wind heb ik niet altijd zin. Naar de bus kijk ik allang niet meer, qua planning komt dat nooit uit. Een rijbewijs heb ik wél maar dat wil nog niet zeggen dat de auto van mijn ouders altijd beschikbaar is. Bovendien krijg ik tegenwoordig van mijn ouders te horen dat voor dit soort gevallen er twee liftpalen in Heeg en Sneek zijn neergezet. Hmm…….geen tijd en zin om te fietsen dus dan maar liften.

Groet van een arme student

 

De heenweg was makkelijk, mijn moeder moest ook die kant op. Terug uit Leeuwarden stond ik een kwartiertje bij de paal toen ik voor de derde keer een aanbod kreeg om mee naar IJlst te rijden. Het laatste aanbod, van die aardige mevrouw, nam ik toch maar aan. Aangekomen in IJlst, of eigenlijk Nijesyl, bleek het seizoen mee te zitten: de brug stond open! “Gewoon op de raampjes kloppen en vragen of je mee mag naar Heeg” was de warme aanbeveling van de mevrouw. Ik moest even aan het idee wennen maar toen klopte ik toch maar op het raampje van die grote sjieke auto die voor de brug stond te wachten. En weer een aardige mevrouw, een stuk jonger dit keer. Natuurlijk mocht ik mee rijden! Ze bleek een advocaat uit Amsterdam te zijn en ik was de eerste lifter ooit die ze meenam. Nog voor de brug open ging stond ik samen met haar op een selfie. Na een vrolijke rit werd ik keurig bij de paal afgezet. Leuk dat liften!

Tot slot nog een tip voor de werkgroep: maak ook een liftplek in IJlst!

Ritten binnen Friesland of daarbuiten?

We merken dat mensen nu vaak liften via de liftpaal en niet van te voren hun liften regelen. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar we denken dat de website zeker wel nuttig kan zijn voor het aanmelden van vaste ritten en ritten naar wat verdere bestemmingen. Op de site staan nu al een aantal vaste ritten aangeboden, dus aarzel niet op met deze mensen contact op te nemen als je mee wilt rijden.

En werk je in Sneek, Bolsward, Joure, Heerenveen, Balk, Leeuwarden of op een andere plek in Friesland, en vind je het gezellig om iemand mee te nemen, meld je aan op de site! Of ga je iedere dinsdagavond naar Sneek voor de schaakclub, iedere woensdagochtend naar schaatsen in Thialf; misschien wil er wel iemand meerijden.

Enkele Hegemers werken ver van Heeg. Heb je regelmatig ritten naar Amsterdam, Groningen,
Den Bosch of misschien nog wel verder: meld je aan op www.duimomheeg.nl.

Gasten van Heeg

Het watersportseizoen is inmiddels weer begonnen. Vorig jaar enquêteerden wij onder de bezoekers van Heeg en onvingen wij veel positieve reacties. Zeilers die in Heeg op- of afstappen zijn in het weekend aangewezen op openbaar vervoer dat nauwelijks rijdt en waren blij met het Hegemer initiatief. Ze bezoekers weten dat Heeg een liftpaal heeft: er zijn weer posters en kaartjes verspreid in het dorp en er hangt een grote banner bij de passantenhaven. Dus ziet u iemand bij de liftpaal of wachten…