Nieuws van Stichting “Heech fan alds”

14 november 2017

in Heech fan Alds

Presentatieavonden

Goed nieuws voor de liefhebbers van onze presentatieavonden. Met behulp van een beamer presenteren we op een groot scherm divers materiaal uit het “Heech fan âlds archief”.

Wanneer:     Woensdagavond 29 november 2017

Aanvang:     20:00 uur

Plaats:         Mfc “It Heechhûs”, It Eilân 67, 8621 CT Heeg

Kosten:        € 2,50 p.p./avond

Onderwerpen

O.a.: nieuwe aanwinsten, personen, familie- en gezinsfoto’s, div. verenigingen o.a. sport- en kerkelijk, historisch allerlei en als de tijd het toelaat filmpje(s) uit de oude doos. (De overige 3 presentatieavonden staan gepland op de woensdagavonden van: 24 januari, 28 februari en 28 maart 2018).

 Gerben Wierda – Heeg en de Vierdaagse Zeeslag in 1666 – Slot

In het jaarboek van het Fries Scheepvaart Museum verscheen een artikel van Gerben Wierda over de dramatische gevolgen van de Vierdaagse Zeeslag in 1666. Hieronder deel II, tevens slot. (Deel I is te lezen in De Sylboade van oktober 2017).

Opvallend is dat Haringh van Harinxma schreef over een hardnekkige en obstinate houding van Holland, die al dit leed had veroorzaakt. Hij noemde de zeeslag dubieus en twijfelde daarmee openlijk aan de zin ervan. Deze twijfel was bij Albertina Agnes niet aan dovemans oren gericht. In de Republiek waren er grote tegenstellingen tussen de Orangisten (Prinsgezinden) en de Staatsen, die geen stadhouder meer wilden. Vooral in Holland hadden de Staatsen veel macht en dat leidde daar tot het eerste stadhouderloze tijdperk. In de drie noordelijke gewesten was nog wel een stadhouder, maar na het overlijden van Willem Frederik was de positie van het stadhouderschap er ook daar niet steviger op geworden. Albertina Agnes was regentes voor haar minderjarige zoon Hendrik Casimir II. Politiek gezien zat Haringh van Harinxma met zijn twijfel dus op één lijn met de regentes, door de zeestrijd van Holland “dubieus” te noemen.

De bedoeling van de brief aan Albertine Agnes is dat zij bij Gedeputeerde Staten van Friesland ervoor zou pleiten dat het zoontje van Georgh en Gerbrecht in de functie zijn gesneuvelde vader “moghte succederen” (erven). Of aan dat verzoek is voldaan is niet na te gaan. Wel heeft Albertine Agnes de hartekreet van Haringh van Harinxma beantwoord met een brief, maar de inhoud daarvan is niet bekend. Hooguit kunnen we iets afleiden uit een tweede brief van Haringh aan Albertina Agnes.

Tweede brief

Deze tweede brief is geschreven op 28 juni 1666. In deze brief bedankt hij haar voor haar brief, die hem werd bezorgd op de dag, dat het stoffelijk overschot van zijn zoon in Heeg aankwam.

“ … Dan 2 à 3 uyren voor het aenkomen van het droewigh lijck, een brieff ontvangen hebbende, die mij alles goedts van uw kant beloofde; heeft mij het wrede ongeluck seer onvoorsiens overvallen. Sulcks dat ick daer door aen ‘t herte geraeckt wesende, mij verscheydene tranen uytgeperst sijn, ende enighsins in disordre geraekt ben. Doch korts daeraen U Doorl. Hoogh. missieve mij ter handen gekoomen sijnde ende met een bijsondere aendacht gelesen; bevond ick deselve soo voll van gewichtighe, ende kraghtighe troostredenen, met verscheydene andere expressen van een onverdiende genegenheyt tott mij, ende de mijne, dat daer door mijn droeffheyt haer enighsins begost te matighen …”

Het lijk van de gesneuvelde Georgh is dus naar Heeg gebracht. Voor Haringh geheel “onvoorsiens”. Georgh zal in de Haghakerk begraven zijn, op het “choor”, want daar had Haringh al in 1643 graven gekocht. Het verdriet bij vader Haringh was groot. Hij vond veel troost bij de brief van Albertine Agnes. Bij zijn schoondochter Gerbrecht en haar twee kinderen zal het verdriet nog veel groter zijn geweest. En ook al was de zeeslag nog zo ver weg, de impact ervan in Heeg was enorm.

Met dank aan onze oud-Hegemer Gerben Wierda en directeur Meindert Seffinga van het Fries Scheepvaart Museum te Sneek.

Tips: Op www.dorpsarchieven.nl is onze website te vinden. De site is nog in opbouw maar in de komende tijd zult u er steeds meer foto’s en documenten kunnen bekijken. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken. Gebruik bij het zoeken in het filmarchief als zoekterm niet alleen Heeg, maar probeer ook Osingahuizen om een ca. 15 min. durende kleurenfilm over de bouw van de nieuwe brug (1971) aldaar te bekijken.

Let op! Gooi niet zomaar weg!

Hebt u nog waardevolle informatie, documenten, foto’s, dia’s, 8 mm. films, VHS videobanden e.d. die voor de vastlegging van de historie van Heeg interessant zijn, neem dan contact met ons op. U kunt zaken aan ons in beheer geven of afstaan, maar meestal kunnen we er ook een digitale reproductie voor ons archief van (laten) maken

Hoe kunt u ons werk steunen

Stichting “Heech fan âlds” is een stichting zonder winstoogmerk opgericht op 27 februari 1991. Om onze activiteiten voort te kunnen blijven zetten willen wij u daarom oproepen om donateur van onze stichting te worden. Dit kan door éénmalig een door u te bepalen bedrag te schenken of éénmaal per jaar automatisch minimaal € 7,50 (meer mag!) door uw bank te laten overmaken op rekening NL34 RABO 3347 4853 51 ten name van St. Heech fan Alds.

Info: Kees de Jong,  Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas