Mooi Heeg

18 december 2017

in Overig nieuws

De werkgroep “mooi Heeg” is in december 2016 ontstaan na vele jaren onvrede over de huidige situatie in de dorpskern in Heeg.

Op dit moment wordt het centrum van Heeg er niet mooier op. Veel leegstand van panden, de terreinen van de voormalige Jozefschool en voormalig Jachthaven Foekema staan er troosteloos bij. Het aanblik is rommelig, het is onveilig en niet uitnodigend. Overal uitstallingen van borden, de grote bloembakken, de lelijke lantaarnpalen, stoepen die niet begaanbaar zijn en laad en los perikelen zijn voor velen een doorn in het oog.

Na een gesprek met de gemeente Sudwest Fryslân over deze situatie, stelden ze voor om samen met de bewoners en ondernemers zelf een plan op te stellen. Dit was voor ons de aanleiding om het “heft in eigen handen te nemen” en aan de slag te gaan met als doel: een dorp dat zowel vanaf het water als via de weg een mooi aanblik heeft, duurzaam is, een veilig gevoel geeft en bereikbaar is voor iedereen. Een “Mooi Heeg”.

Denk hierbij aan tijdelijke aanpassingen aan de terreinen van de voormalige Jozefschool en voormalige Jachthaven Foekema door bijvoorbeeld wilde bloemen te planten en wandelstroken te maken met af en toe een bankje, een mooie kade langs de Syl en Nijewal om te wandelen, met ruimte voor recreëren, zowel voor de bewoners van Heeg als voor de haar bezoekers en meer groen in het dorp.

Op dit moment zijn de eerste schetsen klaar, de eerste gesprekken gevoerd en de bewoners van het centrum hebben al een stokroos campagne opgezet om zo al volgend jaar meer groen in het dorp te hebben.

We hebben groen licht van Plaatselijk Belang Heeg gekregen en gaan samen dit plan verder uitwerken. De werkgroep Heech Yn’t Grien is bezig met een groen plan voor het centrum en de Commissie Integraal gehandicapten beleid van de gemeente Sudwest Fryslân buigt zich over de toegankelijkheid van Heeg voor mensen met een beperking, zodat deze groep straks ook ons mooie Heeg kan bezoeken. Wat zou het toch mooi zijn dat Heeg, als eerste dorp in onze gemeente, volledig rolstoelvriendelijk is!

Nu is het tijd voor de volgende stap: wat wil Heeg?

Wij vragen u dan ook om op zaterdag 16 december naar de kerstmarkt in het Heechhus te komen en ons op te zoeken, zodat wij u kunnen informeren over de plannen. Ook staat er een ideeën bus, welke natuurlijk helemaal vol moet!

Voor vragen of ideeën kunt u ons natuurlijk ook een mailtje sturen:

email hidden; JavaScript is required