Mariet Swart in de bloemetjes!!

6 maart 2018

in Overig nieuws

 

Op 31 januari was de prijsuitreiking gepland van de schrijf wedstrijd: it bêste Frysktalige stik yn ‘e doarps-, wyk- en stedskranten fan Súdwest-Fryslân fan 2017.

Nou, dat is een hele mond vol natuurlijk!! Wij wisten, dat Mariet had meegedaan met haar verhaal. De titel : Fakânsje thús. Zelf deed ze er niet zo druk over. Ze zou het wel zien…. Maar als mede-redactieleden wilden we er zeker naartoe!! Tuurlijk staan we er… Mariet wist niet dat we zouden komen en was dan ook best verbaasd toen Antje en ondergetekende ineens in Bolsward/ Boalsert in het Gysbert Japicxhûs stonden..

De jury bestond uit Douwe Blom, raadslid voor de FNP,Jantine Weidenaar, journalist Omroep Frylân en Paul van Dijk, schrijver. En dan gaat Mariet er met de 3e prijs vandoor!! 3e prijs van de 25 inzendingen!! Helemaal top, toch?

De prijs werd nu voor de 2e keer uitgereikt en de gemeente wil er graag een nieuwe traditie van maken, als we wethouder Stella van Gent mogen geloven. Zij reikte de prijzen uit. Voor het a.s. jaar is er in ieder geval een nieuwe wedstrijd uitgeschreven. Aangezien onze gemeente nu met 15 dorpen is uitgebreid wordt er veel van verwacht…

Mariet kreeg een prachtige bos bloemen aangeboden, samen met de cheque van 100 euro, die ze voor de Sylboade heeft gewonnen. We kunnen het stuk nog eens lezen op de website of in de Sylboade van het juli/augustus nummer van het afgelopen jaar…. Hartelijk gefeliciteerd Mariet, hartstikke goed!!

Namens de redactieleden,

Agnes de Groot

 

 

 

 

 

Fan links nei rjochts: sjueryfoarsitter Douwe Blom, wethâlder Stella van Gent, Cor Kooistra (redaksje It Nijslân, 1e priis), Pier Zijlstra (redaksje Bulte Nijs, 2e priis) en Mariet Swart (De Sylboade, 3e priis)

Hieronder het jury verslag over Mariet haar inzending:

Fakânsje thús

In nuveraardige kombinaasje fan in kollum en in gedicht. Oan de layout fan it artikel sjogge je as lêzer wat je te wachtsjen stiet. De tematyske foto’s en it yn it midden steande gedicht kundigje it ûnderwerp en de foarm al oan. De earste alinea soe je miskien noch tinke litte kinne dat je hjir in kritysk ferhaal  krije oer fakânsje fiere bûten hûs en hiem om. Mar al gau feroaret de toan en folget in lofsang op’e tún. It paradys is tichterby as dat jo tinke, mar dan moat je it wol sjen, sa liket de skriuwster ús foar te hâlden. In moaie benadering om minsken sjen te litte dat it lok yn ‘it gewoane’ sitte kin. Hjirby kreatyf gebrûkmeitsjend fan foarm en taal.