Met de palingaak de zomer in !!

14 juli 2018

in Palingaak

De maanden juli en augustus zijn topmaanden voor Heeg en voor de palingaak. Dan varen wij elke dinsdag- en donderdagavond met gasten, die zich daarvoor kunnen aanmelden bij de VVV. Op 21 juni hebben we de opening van de VVV in het nieuwe pand bijgewoond: prachtig zoals zij nu in de voormalige winkel van Bergstra gehuisvest zijn. En wij zijn natuurlijk onder de indruk van de levensgrote poster van onze aak. Van ons alle felicitaties aan Abe, het VVV-bestuur en natuurlijk ook aan Heeg Promotie en de OVH.

Naast het varen op dinsdag en donderdag zijn er diverse evenementen geboekt. Steeds meer mensen boeken de palingaak voor een uitje met vrienden/familie/collega’s. Zo’n evenement bestaat normaliter uit een vaartocht over de Fluessen, een picknick (met door Freerk Visserman gevangen en gerookte paling) op één van de eilanden, een verhaal over het roemruchte verleden van Heeg/Gaastmeer met zijn palinghandel op London. En natuurlijk is er onderweg alle gelegenheid voor een drankje en een hapje, al moet er door sommigen ook wel even meegewerkt worden met het bijzetten van de zeilen.

Naast het onderhouden van en varen met onze aak Corneliske Ykes II zijn wij ook actief op het gebied van de duurzame visserij. Het kweken, uitzetten van aal, de visserij, de verwerking en de palinghandel wordt al lange tijd bedreigd door het gebrek aan vrije doorgang voor de vissen van zout naar zoet water. En daar komt de regelgeving vanuit Brussel nog eens overheen.  Freerk Visserman is een voorvechter om het nu beter en anders te doen, voor het behoud van de palingvisserij voor de toekomst. Dat wordt prachtig geïllustreerd op YouTube: toets daarvoor Palingvissers 2.0 in.

Alle voorbereidingen voor de reis naar London zijn in volle gang. In de vorige Sylboades hebben we daar al over bericht. Het wordt een groots historisch festijn. Dat leeft in Engeland nog sterker dan hier, zo bemerken wij van onze contactpersonen aldaar.

Dit jaar zoeken wij het grote water op, om zowel de aak als de bemanning zeewaardig te maken. Voor de genoemde dagen (te weten 6/7/8 juli, 6/7/8 augustus en 14/15/16 september) kunnen zich nog steeds mensen opgeven. Aanmelden bij Anje Stuurwold of bij Rinus Grondsma of via email hidden; JavaScript is required.