Bridgeclub Heeg

20 november 2018

in Bridgeclub Heeg

Het Europees Hof concludeert: bridge is geen sport.

(bron dagblad Trouw 2-11-2017)

Al bijna dertig jaar spelen de leden van de bridgeclub in Heeg bridge (opgericht 21 september 1989). Tegenwoordig van september tot april op donderdagavond om de veertien dagen in it Heechhûs. Meestal met veel plezier. Soms zit het wel eens tegen op een avond en ga je minder vrolijk naar huis, maar vaak is het genieten. Naast het spelplezier, de sociale contacten en de gezelligheid is het spelen van bridge ook goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

In Nederland wordt bridge erkend als sport, als denksport. De Nederlandse Bridge Bond krijgt jaarlijks 200.000 euro van het NOC-NSF. Het probleem of bridge wel of geen sport is komt uit Engeland. Omdat de bridgers daar btw moeten betalen over hun contributie en b.v. voetballers niet. Voetbal is in Engeland namelijk een sport en bridge niet. De discussie wat wel of niet een sport is wordt al langer gevoerd, ook in Nederland. Denk aan darten met Michael van Gerwen of Max Verstappen in een raceauto. Michael kan geen sportman van het jaar worden maar Max wel. Darten is geen sport in Nederland, autoracen wel. Dit probleem is door de Engelsen voorgelegd aan de rechter en uiteindelijk terecht gekomen bij het Europese Hof. Dit hof heeft bepaald dat bridge geen sport is. Of deze uitspraak van het Hof consequenties heeft voor de bridgesport in Nederland is nog niet bekend. Voor de bridgeclub in Heeg zal dit weinig gevolgen hebben. Het is een kleine club, die niet aangesloten is bij de Nederlandse Bridge Bond. Het spelplezier, de gezelligheid en het feit dat het goed is voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid zullen blijven. Misschien komt er wel een btw heffing op de contributie, maar de contributie bedraagt slechts € 37,50 per persoon per jaar. Dat zal de pret niet drukken.

Voor meer informatie over bridge in Heeg: www.huismans24.nl/bridge.html

Over bridge en de Nederlandse Bridge Bond: www.bridge.nl

Ben ter Veen