Karate: een stukje opvoeding

21 februari 2019

in Overig nieuws

Sinds een tijdje geeft Klaas Jansen karate les bij ons in Heeg, in het Heechhûs. Daarbij denken we al snel aan bakstenen doormidden en dat soort dingen. In een gesprek met Klaas komen we ook op hele andere dingen uit….
Via zijn werk bij de Luchtmobiele brigade gedurende 7 jaar heeft Klaas veel gereisd en veel gezien. Dat motiveerde hem om pedagogisch medewerker te worden. Zijn kennis en kunde van karate wilde hij ook op een positieve manier gebruiken. Hij heeft beide zaken gecombineerd in het geven van karate lessen. Samen met Fried Didden.

We praten over: de jeugd van tegenwoordig. Dan hebben we het over jongeren, die opgroeien in een omgeving die heel snel verandert. Wat gisteren prima was is vandaag beslist weer achterhaald. Vergelijk het even: in de Middeleeuwen veranderde er in een eeuw af en toe helemaal niks, niente, nada ! (waarbij ik beslist niet wil zeggen dat het toen beter was hoor. Het is een vergelijking).

We gooien deze ook maar meteen erin: de sociale media! Alle Facebook, Twitter, Insta enzo geven de jongeren heel veel prikkels en heel veel gedragsregels. Door zoveel prikkels tegelijkertijd is het vaak heel moeilijk om je goed te kunnen concentreren. Kritiek is er trouwens altijd en meedogenloos. Allemaal dingen die een behoorlijke impact kunnen hebben op jongeren die toch al in een zoekende fase van hun leven zijn. Wat heeft dat nu met karate te maken? Nou, heel veel. Klaas gelooft dat je via karate een soort handvat kunt aanbieden in de groei naar volwassenheid.

Bij binnenkomst in de les begint het eigenlijk al. Je moet een beslissing nemen: ga ik dit doen? Klaas komt met een mooi voorbeeld. Bij binnenkomst zegt iemand dat hij/zij zich wel 15x kan opdrukken. Klaas vraagt om een demonstratie ( kun je dat? Laat maar zien.) 7x opdrukken blijkt echter de max te zijn. Het kind is teleurgesteld in zichzelf en heeft dus het verkeerde, misschien negatieve beeld van zichzelf, want het dacht echt 15x aan te kunnen. Waarop Klaas vertelt dat het duidelijk is dat 7x het resultaat is, maar dat dat helemaal niet verkeerd is. Klaas houdt een spiegel voor en zegt er meteen bij dat wat er in die spiegel te zien is beslist niet negatief is. Het is alleen de realiteit. En wil je eraan werken om de 15x te bereiken? Klaas helpt je graag. Positief denken.

Kyokushin Karate is een sport voor lichaam en geest. Het bestaat uit uitersten, waarheid en samenwerken. Het karate teken is dan ook opgebouwd uit deze 3 karakters in het japans. Er zijn veel tradities en gebruiken. Je gaat leren om je lichaam op een bepaalde manier te gebruiken, maar ook je geest wordt getraind. Samenwerken, uithoudingsvermogen, zelfrespect en zelfkennis gaan hier hand in hand letterlijk en figuurlijk. De film Karate Kid geeft een duidelijk beeld.

De lessen in Heeg worden gegeven op dinsdagmiddag van 15-16u. Ze worden gegeven door Klaas in de sportzaal van het Heechhûs. De sportzaal heet op dat moment de Dojo. De kosten zijn E 23,50 per maand op basis van 1x per week les. Een gemiste les kun je eventueel inhalen in Balk, St. Nicolaasga of Lemmer. Er is nog plaats in Heeg… Deze zomer willen ze een groot karate kamp organiseren in Heeg in samenwerking met Stay Okay. Wat dacht je van karate oefenen op het strandje? Kijk voor meer informatie op www.unlimitedtheinnerway.nl

Heel veel succes!

Agnes de Groot