Nieuws van ‘It wraldfinster’

11 maart 2019

in It wrâldfinster

Het Rijksmuseum in Amsterdam

Woensdag 13 februari beleefden de groepen 7 en 8 van onze school een heel bijzonder uitje; een bezoek aan het grote Rijksmuseum. Met de bus naar Amsterdam, samen met de groepen 7 en 8 van buurschool Klaver Fjouwer uit Oudega. Het Rijksmuseum vindt het heel waardevol om alle kinderen de kans te geven om o.a. de Nachtwacht in het echt te bewonderen. Daarom is de Rijksmuseumbus in het leven geroepen. Het vervoer naar het museum toe is gratis. De kinderen maken kennis met het dagelijks leven uit de Gouden Eeuw. Tijdens de actieve rondleiding worden alle zintuigen van de leerlingen aangesproken. De leerlingen proeven specerijen uit verre landen, ruiken het atelier van Rembrandt, voelen hoe zacht de jurken van rijke dames waren en ontdekken de geluiden van de Nachtwacht. Ook tijdens de busreis terug naar school konden de leerlingen nog een spannende Gouden Eeuw-battle beleven. Een prachtdag!

 

Onze deelname aan het vieren van 100 jaar Crescendo

In januari kwam circusdirecteur/clown Sander van circus Salto, ons vertellen over het circus en de acts die daar bij horen. Ook hoe je die opbouwt met de nodige show en de muziek daaromheen… Zo raakten wij in de ban van het circuswerk en vertelden we van het plan om ‘Circus Crescendo’ op te zetten. We willen het 100-jarig jubileumfeestje van het muziekkorps dus op deze circus-manier samen vieren. Beide scholen doen mee!

Oefenen, oefenen en nogmaals oefenen voor twee optredens in It Heechhús op zaterdag 9 maart: ’s middags voor groep 1 t/m 4 en ’s avonds voor groep 5 t/m 8.

U bent natuurlijk van harte welkom!!

 

Het letterfeest van groep 3

Op woensdagmiddag 30 januari was er een heus letterfeest in groep 3. Alle kinderen kennen nu alle letters en dat was wel een feestje waard. Ouders mochten ook bij het feest zijn. Alle kinderen hebben een stukje voorgelezen uit hun zelfgemaakt verhaaltje of uit hun leesboekje. Daarna hebben ze nog een potje letterbingo gedaan en het feest werd afgesloten met de uitreiking van het letterdiploma aan alle kinderen en daar mogen ze supertrots op zijn!

 

Uilen en braakballen in groep 6 Via het NME (natuur- en milieu educatie) huurden we de leskist; uilen en roofvogels. Een schot in de roos! Wat hebben we genoten van de kinderen die aan de slag gingen met het uitpluizen van braakballen. En hoe verschillend zij hiermee omgingen. De een vol overgave, genietend van alle botjes die ze ontdekten in één zo’n braakbal (“goh, die uil heeft flink z’n best gedaan”) en de ander vol afgrijzen,  kijkend naar wat de buurman allemaal aan het uitpluizen was. Toch heeft iedereen het pluizen ervaren en kijken we terug op een fantastische natuurles waar we weer heel wat van geleerd hebben. Meer van dit soort lessen, want hier houden (de meeste) kinderen van; DOEN.

Oudercommunicatie Social Schools Vanaf februari 2019 maken we gebruik van de app Social Schools om ouders op de hoogte te houden over het wel en wee van hun kind (eren) in de groep . De directie en leerkrachten sturen afwisselend informatie: foto’s en filmpjes van situaties in de groep, geschreven tekstberichten, uitnodigingen voor evenementen, links naar handige websites, etc. We  respecteren hierbij de privacy van kinderen. Social Schools is een veilig, afgesloten platform.

We vinden het echter spijtig dat we voorlopig dit platform alleen voor de directe ouders/verzorgers open hebben staan. Onze school heeft ook een flink aantal ‘volgers’ die tot nu toe ook onze nieuwsbrieven ontvingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om: gezinnen van oud-leerlingen, oud-collega’s, oppas- en grootouders, dorpsgenoten en nadere ‘externen’. Zij zullen voorlopig deze nieuwsbrief moeten missen of via de normale weg maar een deel van de berichtgeving ontvangen. We zullen opnieuw gaan inventariseren wie daar belang bij hebben en welke berichtgeving dan aan hen doorgestuurd kan worden.

Muziekproject: ‘Onze school is magisch’! We vieren de samenwerking! Op dinsdag 5 maart in Theater Sneek organiseren CVO Zuid-West Fryslân (Christelijk Voortgezet Onderwijs) en Palludara (primair onderwijs Zuid-West Fryslân) samen een groot concert. Het thema: ‘Onze school is MAGISCH!’ Leerlingen van CSG Bogerman en leerlingen van de scholen van Palludara zullen MAGISCHE muziek, zang, dans en acts laten zien en horen. Het belooft een spektakel te worden! Met hulp van de Bogerman Bigband o.l.v. Anne Oosterhaven zullen ze het concert uitvoeren op dinsdag 5 maart. Voordat het zover is, zullen gaan ze eerst flink oefenen. Ook van onze school doen een aantal leerlingen hier aan mee. Ze gaan onder schooltijd naar een aantal oefenmomenten in Sneek. De kinderen komen enthousiast terug na het oefenen van dans, toneel en muziek.