Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

11 maart 2019

in Heech fan Alds

Website Stichting Doarpswurk heeft de sterk verouderde en onveilige, voor ons gratis te gebruiken, website www.dorpsarchieven.nl inmiddels verwijderd. Of en waar ons archiefmateriaal in de toekomst op het internet te zien zal zijn zullen we t.z.t. in De Sylboade publiceren. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

De wagenmakerij van Douwe Gerkes Walinga aan De Skatting 39 – Deel 3 – Slot

“Hilversum, oktober 1985. Herinneringen aan onze ouders opgesteld door Maaike Kuijper-Walinga, geb. 15 juli 1905 te Heeg (Friesland)”. Deze op papier vastgelegde herinneringen van de in 1999 overleden Maaike, een dochter van Douwe Gerkes Walinga, vormen de bron voor het vervolg van dit artikel.

Sipke, de jongste zoon, was inmiddels 17 jaar en heeft ook bij tussenpozen gewerkt en zijn opleiding ontvangen. Er moest meer werk komen komen en woonruimte voor het jonge gezin van Cees.

In 1936 kreeg Sije trouwplannen en nu kwam er een grote verandering. Het grote pand van Albertsma aan De Syl/Harinxmastrjitte is toen geruild voor de tweede woning aan De Skatting waar de familie Albertsma in trok. Sije en zijn vrouw Jansje gingen de kruidenierswinkel van Albertsma voortzetten. Ook de autoverhuur werd drukker en ook daar heeft Sije een groot aandeel in gehad. En ook Sipke die weer een poos in Heeg kwam werken vanuit Leeuwarden.

Tot helaas de oorlog in 1940 uitbrak en de zaak weer aan banden legde. Op 1 september 1940 is Douwe Gerkes Walinga na een korte ziekte overleden. Door de familie werd besloten de zaak aan Sije over te laten wat ten gevolge had dat Sye met z’n vrouw Jansje weer gingen wonen bij de wagenmakerij en  werd de kruidenierswinkel aan De Syl verkocht aan de firma De Jong in 1940/41. Moeder Grietje is toen naar Hilversum vertrokken en is gaan wonen bij haar nog ongetrouwde kinderen. Bij Maaike, de oudste dochter, en zoon Meye, en Hendrikje, de jongste dochter. Ook Sipke, de jongste zoon, vertrok vanuit Heeg naar zijn familieleden in Hilversum.

In 1942 is moeder Grietje na een korte ziekte overleden en is zij op het kerkhof in Heeg begraven naast haar man Douwe Gerkes. De oorlogsjaren zijn moeilijke jaren geweest voor het bedrijf. Sye heeft samen met Cees in Leeuwarden zo goed als mogelijk doorgewerkt. Zo is in Heeg gestopt met de wagenmakerij.  In 1946 is de zaak en woning verkocht aan een ± 3 jaar jongere broer van Douwe Gerkes: Sjoerd Gerkes Walinga die o.a. actief was in het veetransport. Zijn zoon Eeke ging hier later mee door aan De Skatting terwijl zijn zoon Gerke dat deed aan de Nijedyk. Met veel dank in het hart kunnen wij als kinderen terugzien op een werkzaam leven van onze vader en moeder Douwe Walinga en Grietje van der Meer. Daarvan ben ik, Maaike Walinga, bij dezen de tolk geweest.

Naschrift.

Hieronder nog een overzicht van werkzaamheden, producten en diensten door de jaren heen. Er werden houten boerenwagens, melkwagens voor vervoer van melkbussen van de boerderij naar de weg en andersom, kruiwagens, schoppen, harken, enz. vervaardigd. Het materiaal hiervoor, diverse soorten hout, werd ingekocht bij houtfirma’s in Groningen en IJlst. Ook werden er bomen gerooid, die lagen dan voor het huis in de sloot te verwateren en werden vervolgens met een praam door de Wymerts naar de zagerij in IJlst gebracht.  Het grote ijzerwerk zoals de ijzeren banden om de wielen werd door een smid gedaan. Voor het kleinere werk was een veldsmidse in de werkplaats aanwezig. Ook werden er schaatsen gemaakt en geslepen. Voor de rijwielhandel werd een gedeelte afgezonderd voor een etalage voor fietsen en de daarbij behorende benodigdheden. Er was destijds veel verhuur, niet iedereen kon een fiets kopen.

Dan de luxe autoverhuur en de daarvoor benodigde benzinepomp, waar ook andere bedrijven en particulieren gebruik van konden maken. Dan was er nog de de aanleg van elektriciteit waar veel ruimte voor nodig was boven de werkplaats al eerder genoemd. In de oorlog 1914-1918 kwam nog een broer van moeder Grietje over uit de “Wouden” en in Heeg te wonen, hij ging de boer op met handel in een kar, n.l. klompen en alle attributen die in de wagenmakerij werden gemaakt. Er zijn maar een paar namen bekend van personen die voor korte of langere tijd actief zijn geweest in het bedrijf: Naast vader Gerke en moeder Grietje hun zonen: (1) Gerke, (2) Cees, (3) Sye, (4) Meye en (5) Sipke. Als knechten o.a.: Lange Sjoerd, de langste tijd Kees Haringa, die niet tegen de poklucht kon en buiten werkte, en vele anderen.

 

Bij de foto’s:

Eerste foto, ± 1938, Sije Walinga met zijn vrouw Jansje voor de kruidenierswinkel.

Tweede foto, ± 1930, Sije Walinga naast de voor verhuur aangeschafte luxe auto.

Derde foto, ± 1935,  Douwe Gerkes Walinga en zijn vrouw Grietje van der Meer.

Met dank aan fam. Leenstra-Walinga te Gaastmeer voor het beschikbaar stellen van fotomateriaal en de op papier vastgelegde “Herinneringen aan onze ouders” van wijlen Maaike Douwes Kuijper-Walinga, waardoor we deze ruim 50-jarige historie over het wel en wee van de wagenmakerij van Douwe Gerkes Walinga aan De Skatting hebben kunnen publiceren.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank  en Piet Vlas