Uit het archief van Stichting “Heech fan alds”

21 mei 2019

in Heech fan Alds

Website Stichting Doarpswurk heeft de sterk verouderde en onveilige, voor ons gratis te gebruiken, website www.dorpsarchieven.nl inmiddels verwijderd. Of en waar ons archiefmateriaal in de toekomst op het internet te zien zal zijn zullen we t.z.t. in De Sylboade publiceren. Op www.friesfilmarchief.nl zijn oude films over Heeg te bekijken.

Heeg maakt zich op voor komst kleinste Russische duikboot

Heeg. Hoewel de kleur in de Gemeenschap van Onafhankelijke Staten niet meer vanzelfsprekend is, gaat morgen op De Syl in Heeg wel degelijk de rode loper uit voor een Marine-delegatie uit dat land die het dorp aan het Heegermeer per duikboot aandoet. De aankomst wordt verwacht om 19.15 uur aan de kade van De Syl. Belangstellenden kunnen in de loop van de avond het schip van de Russische vloot bezichtigen. Donderdagmorgen kiest de duikboot weer het ruime sop richting Petersburg.

Aanvankelijk was de ontvangst gepland op de Open Dag op 2 mei, maar op die datum kon de delegatie door oefeningen onmogelijk in Wymbritseradiel zijn. Het bezoek van de Russische Marine is ontstaan uit de contacten die de familie Klijnstra in Rusland hebben. Over de contacten van mevrouw Klijnstra is vorig jaar reeds een groot artikel verschenen in dit Nieuwsblad.

Heeg Promotion heeft die contacten aangegrepen om het dorp nog meer in de picture te brengen. Daar de Russische vrienden van de familie Klijnstra, Ivan Ynaprylskynov en Yoeri Gekhydsky beide bij de marine werkzaam zijn ontstond het plan voor een bezoek per boot.

Uit Heeg Promotion werd een werkgroep samengesteld, de Hobbe Groep, die samen met Van Baerdt Compagnie in Den Helder de nodige visa en vaarvergunningen regelde. Overigens kreeg het van Provinciale Waterstaat alle toestemming. Volgens een woordvoerder van deze organisatie is het een primeur voor Nederland. Nog nooit eerder voer een duikboot in Nederlandse binnenwateren.

Uniek voor Nederland dus, dat mag gerust gezegd, is morgenavond de aankomst van de kleinste onderzeeër van de Russische vloot via het binnenwater in Heeg. Het schip de SB03 is vorige week aangekomen in de Marinehaven Den Helder. Gisteren had de Hobbe Groep nog contact met de zeemacht-officier Ynaprylskynov, die kon meedelen dat het marineschip volgens planning zal aanmeren in Heeg.   

Bij Heech fan âlds zijn we al enige tijd bezig met het inventariseren van de vele kranten-knipsels en dan komt er natuurlijk van alles voorbij, zo ook bovenstaand artikel wat eind maart 1992 in de betaalde versie van het Sneeker Nieuwsblad verscheen.

Wie de moeite nam om ’s avonds op 1 april de aangekondigde duikboot te bewonderen kwam bedrogen uit (zie bijgaande foto).

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info: Kees de Jong, Jan Hettinga, Piet van der Bank en Piet Vlas