Uit het archief van stichting “Heech fan alds”

11 juni 2019

in Heech fan Alds

 

Hoe na 109 jaar en 10 maanden een bankinstelling verdween uit Heeg (1)

Onder de naam Coöperatieve Boerenleenbank ‘Heeg e.o.’ werd op 29 december 1904 deze bankinstelling opgericht. In de oprichtingsakte, gepasseerd door notaris J. de Jong te Koudum in de herberg van Rudolphi te Heeg worden als oprichters genoemd: Arjen Jacobs van der Goot, Idzega; Arjen Johannes Osinga, Gaastmeer; Herre Wesselius, Idzega; Wiebren J. van der Goot, Idzega; Tsjitse Miedema, Idzega; Johan van der Meer, Oudega (W); Tjeerd Thewis Zijlstra, Hommerts; Cornelis Seyes Visser*, Heeg; Durk Douwes de Vries, Gaastmeer; Douwe Johannes Osinga, Heeg; Willem Wildschut, Heeg; Watte Rimmers de Vries, Heeg; Tamme de Vries, Gaastmeer; Cornelis Ykema, Heeg. Het oprichtingsdoel was, kort samengevat, spaargeld aantrekken om daarmee de leden aan billijke bedrijfskredieten te helpen.

Als eerste kassier werd indertijd de initiatiefnemer Cornelis Seyes Visser benoemd, maar hij bedankte. Toen ging de benoeming naar M. Koksma, maar een jaar later, in 1906, werd het Visser toch nog. Toen Visser op 8 februari 1918 overleed werd hij opgevolgd door L. Poepjes. De ontwikkeling van de bank bracht ook mee dat de kassiersfunctie later veranderde in directeur.

Hielden de kassiers eerst kantoor aan huis, toen na de de Tweede Wereldoorlog de weder-opbouw op gang kwam had dat ook gevolgen voor de bank, op 20 maart 1950 betrok de Coöperatieve Boeren-leenbank “Heeg e.o.” het pand De Skatting 38 (Foto rechts), met als kassier J.J. de Jong (1946-1954) en vanaf 1954 kassier J. Dekker.

 

Deel 2 in de volgende Sylboade.

Uw commentaar, aanvullingen of verbeteringen van onjuistheden zijn van harte welkom: email hidden; JavaScript is required

Info: Kees de Jong , Jan Hettinga, Piet van der Bank  en Piet Vlas