Er was eens een illegale speelplek in het Heempark

17 september 2019

in Natuur in en om Heeg

Er werd een hokje gebouwd in het Heempark van palen die steun hadden gegeven aan jong geplante bomen, maar overbodig werden door het groeien van die bomen. Dit hokje werd het begin van een speelplekje voor jonge kinderen. Daar kwam een schommel bij, en een uitkijkpost op de hoge modderbult, en van boven naar beneden een glijbaan. Toen kwam er nog een wip bij, een evenwichtsbalkje, en nog een laag rekstokje. Dit alles werd van afgedankt materiaal gemaakt, door een bejaard vrijwilliger die er plezier in had, maar niet door had dat hij iets illegaals aan het maken was.

En aan de slijtage te zien hadden de kinderen ook wel plezier aan het hokje met deur twee luikjes en tafeltje en vier zitjes, en wat schilderwerk aan de wand. Het werd gebruikt voor snoep feestjes door kinderen en jongens zaten op het dak en kropen door de luikjes in en uit. Maar ‘s avonds kwamen er ook tieners die er iets uitprobeerden of verhandelden. Er werd zelfs door een dakloze een nacht in doorgebracht.

Het was 4 a 5 jaar illegaal, zo later bleek. Maar toen de inspectrise van speeltoestellen van de gemeente SW Frieslân er achter kwam dat er op een andere plek in het Heempark ook een speelplek was, was zij er als de kippen bij om het af te keuren.  Het gemeente personeel kwam in actie en hebben dan ook alles weg  gesloopt. Het hokje heeft de geheimen mee genomen naar de stortplaats. Vandaar dat het nu wel heel rustig is op die plek in het Heempark.

F.K