Warm Heeg

17 september 2019

in Duurzaam Heeg

Stand van zaken

Hoewel fase 1 van het project nog niet is afgerond zijn we alvast begonnen met het maken van een plan voor fase 2. Financiering speelt hierin een grote rol. We hebben zeven financieringssporen in beeld die mogelijk voor Warm Heeg interessant kunnen zijn en we hebben ons aangesloten bij een samenwerkingsproject waarin TNO een coördinerende rol speelt. De ontwikkelingen gaan snel maar gelukkig is Warm Heeg bij veel partijen in beeld en kunnen we snel schakelen

Werkgroepen van start

Op 4 juli kwamen de werkgroepen ‘Techniek’ en ‘Draagvlak’ voor het eerst bij elkaar.  Er zat een gemotiveerd gezelschap aan tafel met alles bij elkaar een indrukwekkende hoeveelheid ervaring en deskundigheid. Op het gebied van nutsvoorzieningen, techniek, energietransitie, economie, marketing, ondernemerschap, out of the box denken, kritisch denken, communicatie, schrijven, politiek, draagvlak creëren, omgeving betrekken, samenwerken en nog veel meer.

Met enthousiasme, realisme, een gezonde kritische blik en veel positieve energie gaat het gezelschap meedenken over activiteiten en de juiste keuzes binnen Warm Heeg. In september komen de werkgroepen weer bij elkaar om zich te buigen over het creëren van draagvlak in het dorp. Als het rapport van het verdiepingsonderzoek over de business case Heeg tegen die tijd klaar is, zal ook dat op de agenda staan.

Wil je ook aansluiten, meld je dan aan door een mail te sturen naar email hidden; JavaScript is required.

“Aquathermie gaat groot worden in Nederland”

Dit voorziet Andy van den Dobbelsteen, professor Climate Design aan de TU Delft. Een gemeente als Amsterdam is er serieus mee bezig. En wij in Heeg dus ook. Tijdens een congres in Leeuwarden opperde van den Dobbelsteen dat de kansen op een Elfstedentocht aanzienlijk vergroot worden als je het water van de Elfstedenroute zou gebruiken als warmtebron. Het is een leuke gedachte: schaatsen op het Hegermeer dankzij Warm Heeg. Maar laten we er maar niet te veel op rekenen, wij gaan vooral warmte oogsten in de zomer.

Veel gestelde vragen

Van het aardgas af betekent ook anders koken: gaat dat via elektriciteit of ook via het warmtenet?
Van het aardgas af betekent elektrisch koken. We hopen alle huishoudens een oplossing op maat te kunnen bieden. Het elektriciteitsverbruik van de huishoudens die overstappen van koken op gas naar elektrisch zal hierdoor iets toenemen.

Ben ik straks verplicht om mijn huis aan te sluiten aan het warmtenet?

Nee, u mag zelf bepalen of u gebruik wilt maken van het aanbod om aangesloten te worden op het warmtenet. Het kan wel zo zijn dat latere aansluiting hogere kosten met zich meebrengt dan aansluiting in het begin. Natuurlijk hopen we wel dat iedereen straks wil aansluiten. Alleen dan zal Warm Heeg financieel aantrekkelijk zijn.

Op http://warmheeg.nl staat meer informatie over het project en beantwoorden we meer vragen.