Dankjewel Janke!

5 maart 2021

in Duurzaam Heeg

Het recente overlijden van Janke maakt ons droevig, maar met heel veel dank én plezier denken we terug aan wat ze voor Duurzaam Heeg heeft betekend.

Toen in 2012 Plaatselijk Belang het initiatief nam om een dorpsvisie te ontwikkelen, meldde Janke zich al gauw aan voor de werkgroep. Enthousiast nam zij deel aan alle brainstormsessies en hielp zij met het ophalen van de duurzame ideeën en wensen uit het dorp. Zo werd Duurzaam Heeg geboren, Janke stond aan de wieg ervan.

Een van de eerste dingen die na de dorpsvisie werden uitgevoerd, was de dorpstuin. Er was behoefte aan een gezamenlijke ontmoetingstuin, met eigen geteelde groente en bloemen. Janke deed mee. Het was voor haar niet altijd mogelijk in de tuin te werken, maar dat hield haar niet tegen. Ze bood aan te helpen met wat ze wel goed kon doen: voorzitter zijn. Dat was een heel goed aanbod, bleek. Ze was een geweldige leider van vergaderingen, zodat er zonder al te veel afdwalen ook daadwerkelijk dingen gebeurden. Binnen afzienbare tijd werd de groentetuin aangelegd en geopend. Voor de bijen- en vlindertuin bij de ingang van Talma kregen we van Janke uit haar eigen tuin stekken van de phlomus russeliana, ook wel brandkruid genoemd.

Dat Janke weinig zag, zou je meestal niet gedacht hebben. Ze was altijd opgewekt, scherp en no-nonse en bij de les. Gek genoeg leidde haar visuele beperking tot een nieuw Duurzaam Heeg initiatief. Omdat ze niet kon autorijden, liftte ze vaak van en naar Heeg. Liften is niet eng, maar leuk was haar ervaring. Janke werd keer op keer tot voor de deur thuisgebracht en zelfs ooit ten huwelijk gevraagd door een liftgever.

Liften zouden meer mensen kunnen doen, was haar idee. Janke nam het initiatief voor Duim Omheeg. Ze belde de provincie, regelde subsidie en vertelde haar verhaal in de krant en op Omrop Fryslân. Haar initiatief werd overgenomen door andere Friese dorpen. Inmiddels wordt er niet alleen gelift tussen Heeg en Sneek, maar ook in Langweer en binnenkort Terherne.

Lieve Janke, dankjewel voor al je energie, vrolijkheid en zinnige bijdragen aan Duurzaam Heeg! We gaan ervoor zorgen dat de phlomis  het goed doet in de tuin bij Talma en na corona gaan we natuurlijk het liften weer promoten.