Gespot rondom Heeg

7 juni 2021

in Verhalen

Dit grauwe ganzenpaar toonde de bewoners van de Spinnekop hun 12 pullen tellende kroost.

In de 34 jaar dat ik hier woon, heb ik hier nog nooit ganzen in het water aan de Spinnekop gezien.

We hebben ze niet weer gezien, en weten dus niet hoeveel er nog zijn. Maar ganzen zijn waakzaam en beschermen hun kroost goed. Vaak zie ik ganzen met veel grote pullen.

Synchroon duik van man en vrouw eend voor een lekker hapje in de blubber…

Tijdens dit schrijven zit bij mij in de tuin nog een eend te broeden.

’s Morgens krijgt ze brood van mij op een presenteerblaadje in het nest. Ik hoop dat ik thuis ben als ze het nest verlaten. Op de oever van de Spinnekop heeft een witte eend houden en keren om haar pas uit het ei gekomen pullen onder haar vleugels te verbergen. Buurmeisje Iza en ondergetekende zijn benieuwd hoeveel jonkies ze heeft. Als ze later te water gaat, zien we 5 jonkies. Na een aantal dagen is er nog maar eentje over, en later zie ik de eend alleen.

Aan de Iewei probeert een zwaan een ei weer binnenboord te krijgen. Helpen kan ik haar niet, want op een pak slaag van haar vleugels zit ik niet te wachten.

Mariet Swart