Lezing Steven de Jong in It Heechhus

7 december 2010

in Evenementen

Steven de Jong

Met na afloop de vertoning van zijn nieuwste rolprint: De Hel van ’63

De juf op de lagere school – hij was 7 jaar oud – zei tegen zijn moeder: “Er is maar één ding wat-ie leuk vindt en dat is (toneel)spelen”. Eigenlijk is dat tot op de dag van vandaag nog steeds het geval!

Na z’n carrière bij de plaatselijke toneelvereniging heeft Steven getracht zich een plaats te verwerven in de wereld van toneel, film en TV. Aangezien dat hij op z’n 19e levensjaar een platenwinkeltje runde en het predikaat ‘zelfstandig ondernemer’ opgespeld kreeg heeft hij zich laten ‘scholen’ in de avonduren toen de winkel op slot was. Eerst bij het toneelgezelschap ‘Tryater’ in Friesland en later in de acteurstudio van Amsterdam en de mediaacademie in Hilversum.

Steven’s eerste echte betaalde acteerdebuut kreeg hij aangeboden toen Maragarete van Dam hem voorstelde aan Nico Knapper van de hitcomedy “Zeg eens Aaa” (Vara) 23 jaar oud en uit de Friese klei getrokken brabbelde hij zijn tekst en viel een paar keer van een ladder.

Enkele jaren later volgde een vaste rol in Spijkerhoek (Veronica) en maakte met een vriendenclub in Joure een heuse TV-serie (Fremd). Tjee, wat was dat leuk zeg, scéne’s schrijven, produceren, regisseren en afmonteren… Héééél veel zelf doen om er vervolgens achter te komen dat een passie was geboren. MAKEN ! Want… wat is er nou leuker om een idee te ontwikkelen en van ‘A tot Z’ te begeleiden en te realiseren. Je moet daar wel iets mee willen vertellen..met de nadruk op VERTELLEN. Een belangrijke boodschap de wereld in helpen. Hersenspinsels krijgen vorm en je laat je vervolgens omringen met talenten waarmee het concreet wordt en uiteindelijk een tastbaar product.

Eigenlijk is het met Steven goed gegaan….Z’n eerste film “De Gouden Swipe” (Tros) kreeg volgens het kijk en waarderingonderzoek een 7,9! Dat cijfer had hij op school zelden. Diverse series, films en theaterproducties zijn de afgelopen 20 jaar gevolgd.

Woensdag  8 Dec.      Aanvang   20.00 uur      Entree    10,- euro