Even naar de Briis…

6 juli 2011

in Overig nieuws

Ze zitten al een tijdje op het hoekje met een mooie ijssalon, Grietje en Ate Cnossen. Op een zonnige door de weekse middag praten we hierover, tussen de klanten door natuurlijk… Want als de zon ook maar een beetje schijnt, komen de mensen graag een ijsje halen bij Briis. En wat voor ijsje! Het is dat heerlijke Australian ijs. IJs, dat niet uit Australië komt, maar toch wel! Huh? Dat zit zo.. De oudtante van de oprichter komt uit Australië. Ze woonde op het platteland en kon dus niet, zoals wij(!), even om de hoek om een ijsje te halen. Daarom is ze zelf ijs gaan maken, met de verse producten van haar eigen boerderij. Uiteindelijk werden dat zulke goede recepten, dat haar neef met deze recepten onder de arm in Knokke een ijssalon begonnen is. En daarmee de grondslag voor het inmiddels best wel grote bedrijf heeft gelegd. Grappig toch? En nu kunnen wij diezelfde smaken hier in Heeg wel om de hoek halen.

Grietje en Ate hebben elkaar leren kennen door het toneel. Weet u het nog? Brutsen iis afgelopen winter? Ate speelde in De Hommerts toneel. Maar aan de bar van de pizzeria is het pas echt spannend geworden en inmiddels zijn ze al weer 5 jaar bij elkaar. De pizzeria annex snackbar werd in eerste instantie door Ate gerund, samen met zijn broer, maar die haakte na een tijd af. En toen de relatie van ons duo serieuzer werd, is Grietje ook in de pizzeria gaan werken. Maar ja, ze werkte ook nog in de zorg. Dat blijkt een moeilijke combinatie, gezien het geweldige verschil in dag/nachtritme. Niet zo gemakkelijk vol te houden. Maar de combinatie van Grietje en Ate werkte prima‼ En dus heeft ze in 2007 gekozen voor Ate en de horeca. In april 2008 konden ze de voormalige groentezaak op de Harinxmastrjitte kopen; een kans, die ze met beide handen hebben gepakt. En dan komt er een periode van denken, plannen en zeker ook afwachten… Wachten op vergunningen voor de bestemming van het pand, voor de dubbele deuren, die ze er graag in wilden hebben. Geduld schijnt een schone zaak te zijn‼ Maar als ik het zo zie, hebben ze gelijk, met die deuren. Het is een hele lichte en toegankelijke zaak geworden. Uiteindelijk heeft dit allemaal meer dan een jaar geduurd, voordat in juli 2009 de deuren open konden. Al die tijd werkten ze ook nog in de pizzeria ( Sinds begin dit jaar hebben ze deze zaak verkocht). In de ijssalon staan ze samen en dat vinden ze prima. Dat is wat ze graag wilden. Voor Ate ook beter, want hij heeft de ziekte van Bechterew, een rugaandoening.

Bij Briis kun je alle soorten ijs kopen. Schepijs, softijs, verpakt ijs en ijslimonade. IJslimonade? Ja, dat is limo, die in een grote machine gemixed wordt met ijs. Je kunt het opeten of opdrinken, wat je maar wil. En wat te denken van de warme chocoladedip? Heerlijk. In het begin kon je er ook een belegd broodje kopen. Daar komt ook de naam vandaan: een samenvoeging van Brea en Iis. Zelf bedacht door vader Rinus, die veel klusjes voor ze heeft gedaan en nog doet. Intussen zijn ze, na rijp beraad, gestopt met de broodjes.

In de winter gaat de zaak dicht. Maar stilzitten is er niet bij, want samen runnen ze ook nog het dorpshuis in De Hommerts. Ook daar ben je druk mee. Stilzitten doen ze toch niet. Er borrelen nog wat plannen voor uitbreiding… We zijn benieuwd‼ En ondertussen? Ondertussen gaan we even naar Briis…

Agnes de Groot