Klompkesilen

6 juli 2011

in Water Sportvereniging Heeg


Heeg, zaterdag 18 juni – Iepen Frysk Kampioenskip KLOMPKESILEN

De wedstrijd

Wat was het spannend. Het weer voorspelde niet veel goeds zoveel regen. Veel buitenactiviteiten werden al afgelast. Maar wonder boven wonder begon het vanaf 13.00 uur op te klaren precies op het moment dat de klompkesilers binnendruppelde.

Het Kampioenschap vond vanwege de harde wind niet plaats op het strandje van Heeg maar bij de WaterSportvereniging. Een prima locatie. De klompen konden mooi de vaart overvaren.

De keuring

Na grondige keuring kregen de klompen een officieel watermerk dat laat zien ze mee mogen doen aan de wedstrijd. Na de keuring werden de zeilers in groepjes ingedeeld. Er deden twee klassen mee. De Fryske klomp klasse en de vrij klasse. Aan de eerstgenoemde deden 28 deelnemers mee en aan de vrije klasse 3.

Verslaggever Klaas Jansma

Uiteraard mocht iedereen eerst even proefvaren om de zeilen goed te trimmen voor deze harde wind. En dat op zich was al een leuk gezicht. Klompen die de hele verkeerde kant op gingen of ineens door de wind weer terugkwamen i.p.v. naar de overkant…. Maar gelukkig werden de klompen goed gevolgd en de ‘dwarse’ klompen werden mooi uit het water gevist.

De ‘officiële’ wedstrijd werd verslagen door de heer Klaas Jansma. Wat een feest om deze man bij zo’n evenement te mogen ontvangen. Hij maakt het nog eens extra spannend!! Hartelijk dank hiervoor. Ook Hjoed van Omroep Fryslân was vertegenwoordigd.

Na de diverse tochten bleven uiteindelijk 6 klompzeilers over voor de finale van de Fryske klomp.

De uiteindelijke uitslag is als volgt:

De prijswinnaars

Fryske klomp:

  1. Wendel van de Zee uit Rijs
  2. Sybo Gerritse uit Heech
  3. Anne Kernkamp uit Oudega

Iepen klasse

  1. De prijswinnaars

    Jasper Paap uit Baarn

  2. Susanne Efdé uit IJlst
  3. Thomas Efdé uit IJlst

De pechprijs was voor Gerard Potijk uit Wergea. Zijn klomp ging tijdens de finale ineens de andere kant op…. vette pech dus.

De prijzen werden uitgereikt door de heer Wegener Sleeswijk. Daarnaast werd ieder deelnemer beloond met een mooi vaantje van het Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen!!