Natuerlik Nijs

7 september 2011

in Natuerlik Nijs


Allernijs.
In de prachtige vogelkijkhut ‘Gerrit’s Hutte’ bij Nijeholtpade, 2 verdiepingen hoog, had een boerenzwaluw (boereswel) een nest gemaakt. Dát is pas een vogelkijkhut. * Paniek bij het scholeksterpaar (strânljippepear) van het vogeleiland in het Heempark. Op 18 juni was hun enig overgebleven jong de vijver overgevlogen en eigenwijs over de plank naar It Gerslân gelopen! Bij het uitstapje naar De Eker hielden zijn ouders bovenop het dak van een auto luidruchtig de wacht, de heilige koe flink op zijn kop schijtend. De volgende dag waren ze gedrieën weer op hun veilige stek voor de zwaluwwand. * Ouders worden steeds gemakkelijker. Zetten ze een bord bij de weg: ‘Denk aan onze kinderen’. Doe het zelf. * Weer meer miljonairs in 2011. Rijk (het) zorgt goed voor rijk. * Het peil van twitterberichten is goed af te lezen in de krantenrubriekjes: dat zijn de leuksten….

Voor onze veiligheid. Ineens een flits. Acht kilometer te snel, bleek later. Dat werd gecorrigeerd naar vier: 19 euro plus 6 administratiekosten. De betreffende wetsdienaar kon met opgeheven hoofd naar huis. Aan de keukentafel zou hij vervuld van trots aan zijn echtgenote vertellen dat hij de roekeloze motorrijder en zijn medeweggebruikers maar mooi voor een ongeval of onveilige situatie heeft weten te behoeden. Zeker weten, tenminste, áls het op de snelweg druk was geweest, áls er een file was geweest of stél dat op die ruime overzichtelijke weg plotseling een dier was overgestoken. Nóu! Wat is het mooi dat de overheid op je past, het geeft je zo’n gevoel van rechtvaardigheid.

Stop het stenen tijdperk. De modebladen en TV schrijven het voor en dus zie je overal dezelfde plastic luierbanken (met kussens) en geheel verharde tuinen. Een ramp voor vogels, kleine zoogdieren, amfibieën, insecten, vlinders en ook zeker voor het oog. Bovendien wordt alle water afgevoerd terwijl het juist de grond en de regenton in moet.

tuinreservaten.nl

Met ‘Stop het Stenen Tijdperk’ komt ook ‘Vroege Vogels’ met een tegenoffensief. Op tuinreservaten.nl kan men er alles over lezen. Zorg juist voor minimale bestrating en plant in de tuin vruchtdragende struiken en klimplanten (ook met doornen) die kunnen dienen als nest- en vluchtplaatsen voor kleine vogels. Plant fruitbomen, vruchtdragende- en vlinderstruiken en maak een composthoop en een rommelhoekje. Een vijver met aflopende oever geniet de voorkeur, maar het liefst zonder vissen omdat die de eieren en larven van amfibieën eten. Een vogelbadje is sowieso een aardigheid in de tuin en verschillende soorten zelfgemaakte nestkasten maken het compleet. Samen vormen deze tuinen dan een noodzakelijke ecologische verbindingszone in bebouwde gebieden.

Natuer ?

It wie inkeld om moarmer, basalt, laai, granyt en lava, fjouwerkant yn de tún te dwaan
want se woene graach harren leafde foar natuerlike materialen oan de bern trochjaan

Hans A.