Brussel here we come

2 november 2011

in Overig nieuws

Op 5 en 6 oktober 2011 organiseert LTO Noord, (Land- en Tuinbouworganisatie) afdeling Vrouw & Bedrijf Fryslân een studiebezoek aan het Europees Parlement te Brussel met als hoogtepunt een ontmoeting met Esther de Lange, in 2011 gekozen tot meest invloedrijke Europarlementariër. De boerinnen komen uit alle windstreken van Friesland. Van Sint Annaparochie tot Bantega en van Minnertsga tot Makkinga. Ook Heeg is vertegenwoordigd met maar liefst vier personen, drie boerinnen, namelijk Sietske Bakker-Hoekstra, Uilkje van der Tol-Abma, Ypie Sybrandy-Reitsma en ondergetekende, die omdat ze in het bezit is van voldoende agrarische genen, wordt uitgenodigd voor deze reis.

We vertrekken die woensdag om 7.00 uur uit Heeg en stappen vervolgens om 7.45 uur in Heerenveen in de touringcar die ons eerst naar Antwerpen zal vervoeren. Het gezelschap bestaat uit 48 dames en een baby van vier maanden. De akkerbouw en melkveehouderij zijn evenredig vertegenwoordigd.

Het MAS

Rond 11.30 uur arriveren we in het MAS te Antwerpen. Enkele dames denken een Middelbare Agrarische School te bezoeken, maar daar lijkt het in zijn geheel niet op. Het MAS staat voor Museum aan de Stroom. Een nieuw, zeer modern museum, samengevoegd uit drie musea, telt maar liefst tien verdiepingen. Elke verdieping is zes meter hoog. Antwerpen is een stad aan de stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het MAS verzamelt daar de sporen van en vertelt er nieuwe verhalen mee. Elke verdieping kent een ander thema, zoals: machtsvertoon, wereldstad, wereldhaven, leven en dood. Er waren ook tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen, een zilver- en diamantenpaviljoen en wat te denken van het uitzicht boven op het dak!

Om 14.30 uur vertrekken we naar Brussel. Hier bezoeken we het LTO kantoor. Twee jonge LTO lobbyisten vertellen ons over hun werk. Een lobby van een enkele organisatie kan werken, maar met bondgenoten maak je de kans van slagen groter. Bondgenoten zijn te vinden in andere Nederlandse organisaties, andere branches of in andere EU-lidstaten.

Als je kunt samenwerken, dan vergroot een bredere boodschap jouw kansen om gehoord te worden. Om een breed netwerk te creëren, zijn de informele gesprekken minstens zo belangrijk als de formele afspraken en bijeenkomsten. Borrelen is in Brussel een begrip. De maandelijkse Nederlandse ´Landbouwborrel´ is een goed moment om vertegenwoordigers van de LTO te ontmoeten, maar ook medewerkers van de Europese Commissie, Europarlementariërs, hun assistenten en bedrijfslevenvertegenwoordigers.

Om effectief te zijn, is communicatie van belang. Het is nodig om enerzijds de boodschap over te brengen bij de juiste mensen en anderzijds om de achterban te informeren over nieuwe dossiers en de genomen beslissingen te verantwoorden. LTO leden worden geïnformeerd via de wekelijkse uitgave van Nieuwe Oogst (voorheen het Landbouwblad), waar wij thuis alle vier lezers van zijn.

Zeker het vermelden waard is het feit dat Pytsje, dochter van Klaas en Sietske Bakker, vorig jaar vanwege haar studie aan de universiteit te Wageningen hier heeft stage gelopen.

Na het stellen van vragen door ons gezelschap, over onderwerpen als: subsidies, export, bedrijfsopvolging, fosfaten, braakliggende grond, wetsvoorstellen, inkomenstoeslagen, de crisis etc. en de discussie die dan volgt, vertrekken we om 17.30 uur naar Hotel van Belle. Om 19.00 uur hebben we hier een diner. Er zijn ook sprekers uitgenodigd. Zelfs een redacteur van de Leeuwarder Courant is aanwezig. En ’s morgens heeft Omrop Fryslân onze reis ook al onder de aandacht gebracht.

De tijd vliegt voorbij, zodat zelfs ’Brussel by Night’ erbij inschiet. We vermaken ons in het café van het Hotel. De volgende ochtend blijkt dat de rode wijn………..

Het is donderdag. Vanaf 7.00 uur staat het ontbijtbuffet voor ons klaar. Om 8.30 uur vertrekken we per touringcar richting het centrum van Brussel, voor een stadswandeling. Waarna om 11.00 uur de ontvangst is in het Europees Parlement.

Het Europees Parlement is een stad op zich. Imposante gebouwen, allemaal vlaggen, brede hoge trappen en dure auto’s rijden er af en aan. Hier zetelt de top van Europa. Streng, zeer streng bewaakt. We worden bij binnenkomst nog net niet gefouilleerd. Strakke gezichten houden ons in de gaten. Een medewerker van Esther de Lange verwelkomt ons.

Centraal op de foto staat Esther de Lange. Op de tweede rij in het midden de dames uit Heeg. Van links naar rechts: Wietske Reitsma, Uilkje van der Tol, Sietske Bakker en Ypie Sybrandy.

Esther de Lange is vanaf 2007 lid van het Europees Parlement voor het CDA. Zij is lid van de Commissie Landbouw- en Plattelandsontwikkeling; de Commissie Begrotings-controle; de Commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid; de India-delegatie en ze is vice-voorzitter van de delegatie Irak. Daarnaast is zij namens het CDA contactpersoon voor de noordelijke provincies.

Ze is kritisch over de hervorming van het landbouwbeleid. Volgens Esther wordt teveel vanuit de Europese Commissie opgelegd. Zo kunnen boeren enkel in aanmerking komen voor aanvullende vergroeningsbetalingen als zij minimaal drie gewassen verbouwen, permanent grasland onderhouden en een bepaald percentage van het landbouwareaal bestemmen voor ecologische doeleinden. Volgens Esther zijn boeren ondernemers en kunnen die zelf uitstekend bepalen wat ze willen verbouwen, daar hebben ze geen sovjetplanning van de Europese Commissie voor nodig. De voorstellen van de Commissie zijn ouderwets en stimuleren modern ondernemerschap nauwelijks. Wat haar betreft zetten ze de komende periode vol in op innovatie en duurzaamheid, zodat Nederlandse innovatieve boeren ook een plaats krijgen binnen het nieuwe beleid. Het CDA staat voor een duurzame toekomst voor de sector en daar hebben ze de ondernemers hard bij nodig. De commissie zal nog flink aan de bak moeten om de plannen door het Europees Parlement te krijgen.

Daarna is er weer gelegenheid voor het stellen van vragen. Voordat Esther weer vertrekt, om voor een ander gezelschap te spreken, ontvangt ze als dank een mand met Friese producten.

Vervolgens neemt een medewerker van Esther de leiding over. Hij vertelt hoe het achter de schermen toegaat. Over Esther haar team, hoe haar week eruit ziet, dat ze altijd een paar laarzen in de kofferbak van haar dienstauto heeft staan, dat ze ’s vrijdags meestal op werkbezoek gaat etc.

Europees Parlement

Even later krijgen we een rondleiding en belanden we op de publieke tribune van het kloppend hart van het Parlement: de vergaderzaal. Een gigantisch grote ruimte met tegenover de tribune allemaal kantoortjes van alle EU-lidstaten. Hier zitten o.a. de tolken. Alles wat wordt gezegd wordt eerst in het Engels, Frans en Duits vertaald. De aanwezigen ontvangen dat via hun ’oortje’. Daarna krijgt ieder land het in zijn eigen taal te horen. Soms zorgt dat voor komische situaties, er wordt bijvoorbeeld met tussenpauzes gelachen. Maar soms ook is het lastig, als je bijvoorbeeld gebruik van de interruptiemicrofoon wilt maken.

Als afsluiting wordt ons een lunch met alles erop en eraan aangeboden. In de ’kantine’ kijken we onze ogen uit. Opvallend is de verscheidenheid aan Europeanen. Zo dichtbij en toch zover weg.

Ten slotte brengt de chauffeur van Koopmans Reizen uit Jubbega ons nog een keer naar het centrum van Brussel waar we nog even vrij kunnen shoppen. Om 16.00 uur vertrekken we weer huiswaarts. Onderweg hebben we in Hoornaar nog een afscheidsdiner.

Om ± 22.00 uur komt Heeg weer in zicht. Het werk op de boerderij gaat gewoon door. Op de Alde Skatting blijkt net in deze dagen de maïs te zijn geoogst. Onze mannen hebben het prima gedaan, twee dagen eten uit een pot of blik moet kunnen. Wij hebben een geweldige reis gehad. Het treffen van andere boerinnen is plezierig. De verhalen van het leven op de boerderij zijn verschillend maar wel herkenbaar.

Met vriendelijke groet,
Wietske Reitsma-Stoffelsma