De Ark

7 december 2011

in Overig nieuws

Afgelopen maand hebben we de Ark Fryslân bij ons in Heeg op bezoek gehad. De ambitie van de Provincie was, om een verplaatsbare huisvesting te maken, die langs de mensen zou kunnen gaan. Het prijswinnende ontwerp werd een boot‼ Briljant natuurlijk, in Fryslân…..Bij de brug heeft de Ark een maand lang gelegen. Deze Ark is een boot, die 3 maanden op tournee door onze nieuwe gemeente is geweest, met als doel om in gesprek te komen met ons, als inwoners over de ruimtelijke kwaliteit van onze omgeving.

Onder ruimtelijke kwaliteit wordt verstaan:

  • De gebruikswaarde: wat doen we ermee
  • De belevingswaarde: wat vinden we ervan, past het in de leefstijl
  • De toekomstwaarde: wat gaan we er in de toekomst mee doen en hoe

Belangrijke gedachte was, om de toekomst van de nieuwe gemeente dichter bij de inwoners te brengen. En ja, dan moet je naar de mensen toe‼ De Ark heeft afwisselend in Stavoren, Bolsward en nu dus in Heeg gelegen. Je kunt er een tentoonstelling zien. Je kunt er ook kijken naar de mooie film Grutsk, over het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. En dan is er ook nog een foto tentoonstelling met de titel Mooi en Lelijk. Iedereen kon foto’s insturen van zijn of haar eigen omgeving. En dan met een verhaal erbij, waarom het juist mooi of juist lelijk is. De winnaar van deze wedstrijd krijgt €500,- te besteden aan het verfraaien van de omgeving natuurlijk…

Er zijn thema avonden geweest onder het motto: Kijken naar je kern. Ook hier was iedereen welkom, maar het was toch in het bijzonder georganiseerd voor de plaatselijke belangenorganisaties. Er waren verschillende sprekers uit het vakgebied. Zo kon men nieuwe ideeën opdoen. Elke avond had een eigen kleur en thema.

  • Thema groen: mag duidelijk zijn, het groen in de omgeving(landschap)
  • Thema blauw: ook hier geen misverstand, alles met water
  • Thema rood: dit zijn alle gebouwen, huizen, winkels etc.(bebouwing)

Deze thema’s met elkaar vormen een regenboog. De regenboog aan kleuren van ruimtelijke kwaliteit. Als laatste thema avond werd besteed aan het proces om tot een duurzame dorpsvisie te komen (zo staat het in de documentatie). Een soort evaluatie avond lijkt mij.

Op een zonnige middag ben ik er geweest. Wat me vooral aansprak, waren de Mooi en Lelijk foto’s. Impressies van de burgers, met hun commentaar erbij. Heel sprekend. De film was prachtig, een mooi beeld van onze omgeving. Ik werd daar heel vriendelijk ontvangen door Margreth ten Tusscher, die met veel plezier mijn vragen beantwoordde. Toch is het wel duidelijk, dat deze tentoonstelling in eerste instantie voor de plaatselijke instanties georganiseerd is. Mede door het af en toe moeilijke taalgebruik… Maar het doet me wel goed, dat de overheid naar je toe komt‼ Ik hoop, dat het resultaat zal geven.

Agnes de Groot