Ervaringen in Gambia

20 februari 2012

in Goede doelen

Mijn passie is altijd geweest om wat te betekenen voor de minderbedeelde medemens in Afrika. Een vakantie naar Gambia heeft diepe indruk op mij gemaakt, het land wordt terecht “The Smiling Coast” genoemd. Gambia is het kleinste en armste land aan de westkust van Afrika met 1½ miljoen inwoners. Men woont met verschillende families in compounds, waarvan de oudste zoon zorgt voor het inkomen en alles verder regelt. De voornaamste bron van inkomen: visserij, landbouw(vnl. pinda’s) en toerisme. Door een tekort aan werkgelegenheid heeft 60 à 80% geen werk en dus geen inkomen.

Omdat er nauwelijks financiële middelen zijn, is het voor veel ouders onmogelijk om hun kinderen naar school te laten gaan. De overheid bouwt scholen, maar er is geen leerplicht en het onderwijs is niet gratis. Een schoolbijdrage is verplicht, ± €150,- à €210,- per jaar voor: Leermiddelen, uniform, schooltas, schoenen, warme maaltijd en salaris leerkracht.

Van de totale bevolking kan 47% niet lezen en schrijven. Vaak gaat het oudste kind naar school. Jongens hebben voorkeur boven meisjes.

Door de oprechte blijdschap en vriendelijkheid van de bevolking kun je niet voorbijgaan aan de armoede en de omstandigheden waarin deze mensen leven. Men is erg gastvrij, het weinige eten wat ze hebben wordt gedeeld met gasten.

Ik ben bij verschillende families thuis geweest, waarvan de kinderen huilen, omdat ze niet naar school kunnen, geen speelgoed hebben en enorm blij zijn met een ballon of een snoepje, dingen die bij ons heel normaal zijn. Veel scholen zijn in de buitenlucht en hebben weinig of geen leermiddelen. Ik vind onderwijs erg belangrijk.

Ik ben in contact gekomen met de Stichting “Be My Friend”, die een studiefonds heeft voor onderwijs, waarvan het geld rechtstreeks wordt besteed.

Stichting Be My Friend.

Be My Friend is een stichting die kleinschalige projecten, voornamelijk in de stad Serekunda in Gambia ontwikkelt, waardoor de zelfredzaamheid van mensen wordt vergroot. Door de projecten en samenwerking ontstaat er vriendschap, support, kennisuitwisseling en bewustwording.

De stichting heeft tot doel individuen (alle leeftijden) te ondersteunen met uitzicht op een betere toekomst. Be My Friend richt zich o.a. op onderwijs en werkgelegenheid.Er wordt gewerkt met microkredieten. Er is regelmatig ad hoc tel. of email contact metbetrouwbare lokale adviseurs in Gambia. Deze worden 1 à 2 keer per jaar bezocht door de initiator van

Be My Friend. Wij willen kinderen in Gambia een kans geven op onderwijs, zodat ze meer uitzicht hebben op betaald werk en daardoor een beter bestaan. Onderwijs maakt weerbaar en geeft kinderen vaardigheden waar ze hun hele leven profijt van kunnen hebben.

Om dit te realiseren vragen wij uw hulp door het studiefonds van Be My Friend financieel te ondersteunen.

U kunt een bijdrage leveren door bv. maandelijks minimaal € 5,- te storten op Triodos bank, rekeningnummer: 78.67.03.911, o.v.v. Studiefonds, t.n.v. Stichting Be My Friend, Oan ’e Dyk 32, 9083 AE Snakkerburen. De Stichting is erkend door de belastingdienst (A.N.B.I.).

Op de site www.bemyfriend.nl kunt u de laatste nieuwsbrieven lezen. Tevens vragen wij afgedankte mobieltjes met oplader of laptops die voor u overbodig zijn. Deze kunt u inleveren op onderstaand adres.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Susan van der Bank, Tsjerkesleatswei 17, 8621BX Heeg.

Tel: 0515-442320; Email: email hidden; JavaScript is required