Heempark Heeg

19 april 2012

in Natuur in en om Heeg

EDUCATIEVE BIJENSTAL IN HET HEEMPARK VAN HEEG.

Binnenkort is er een nieuwe educatieve bezienswaardigheid in het heempark van Heeg te bewonderen; een bijenstal voor zes bijenvolken, gericht op educatie over bijenteelt in Nederland. Heel toepasselijk, omdat 2012 uitgeroepen is tot het jaar van de bij.

De bijenteelt ligt in Nederland de laatste jaren zwaar onder vuur. Er is sprake van een grote bijensterfte, waardoor het aantal bijenvolken in Nederland sterk achteruit loopt. Omdat de honingbij van belang is voor de productie van voedsel (denk hierbij als voorbeeld aan de bevruchting van fruitbomen), dan is dat een zorgelijke situatie. In Nederland, maar ook daarbuiten is men druk bezig om hier een oplossing voor te vinden.

Samen met de bijenhouders vereniging van zuid west Friesland, heeft Stichting Heempark Heeg besloten hier een bijdrage aan te leveren, door een mogelijkheid te creëren om bezoekers van het heempark en de basis-school jeugd, te informeren over bijenteelt. In deze bijenstal is het mogelijk om in een afgesloten observatie gedeelte, de werkzaamheden van de imker van dichtbij te bekijken.

Impressie van de bijenstal

De bijenstal komt naast de onderwaterkijkhut te staan en wordt opgetrokken uit milieu vriendelijke materialen.

De stal zal niet vrij toegankelijk zijn, maar aan de buitenzijde zal een veelheid aan informatie panelen worden opgehangen, waardoor er genoeg te ontdekken zal zijn. Bovendien wordt er een zogenaamd insectenhotel gemaakt, waar zeer veel verschillende insecten een plekje zullen vinden.

Dit voorjaar nog zullen er dus zomaar 150.000 honingbijen in het heempark rondvliegen. Nu zijn er mensen die dit een angstig beeld vinden en denken aan lastige vliegbeesten rond de glaasjes limonade van de kinderen. In tegenstelling tot wespen, zijn honingbijen de mens vrijwel nooit tot last. Verder worden er maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen in de aanvliegroute van de bijen kunnen gaan staan. Hierdoor wordt overlast (of steken) voorkomen en kunnen we toch genieten van een zeer bijzonder stukje van de natuur.

Deze bijenstal wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van stichting Woudsend anno 1816, de Rabo bank, provincie Fryslân, Prins Bernhard Cultuurfonds en NBV zuid west friesland.

Voor vragen kunt u terecht bij Hans van de Water 0515442651/0614024772 of email hidden; JavaScript is required