Heech yn ’t findel

3 mei 2012

in Evenementen

Alcohol en jongeren…

Terugkijkend op de Findelierdagen 2011 hebben wij als bestuur een nare bijsmaak. Op de zaterdagavond zijn er in de tent controleurs geweest van de Voedsel en Warenautoriteit. Deze controleurs hebben geconstateerd dat er 14-jarigen in de tent aanwezig waren die alcohol dronken. Als bestuur dachten wij samen met de vele vrijwilligers het alcohol beleid goed te hebben gehandhaafd, maar helaas hebben wij hierin wat steekjes laten vallen. De opgelegde boete die wij als stichting gepresenteerd kregen bedroeg € 900,-.

Als bestuur zijn wij genoodzaakt nog strenger te gaan controleren op het gebruik van alcohol onder jongeren. Daarnaast rekenen wij ook op de medewerking van ouders, verzorgers maar zeker ook op de jongeren zelf. Uit de evaluatie is gebleken dat er ouders zijn geweest die het onzin vonden dat hun zoon of dochter zich moest legitimeren. Een aantal vrijwilligers heeft zich hier zelfs bedreigd door gevoeld. Daarnaast hebben wij geconstateerd dat familie en/of vrienden van de jongeren, onder de 16 jaar, er niet moeilijk over deden om de alcoholhoudende drankjes voor de jongeren bij de bar op te halen, als deze ze zelf niet mee kregen.

Hieronder kunt u de tekst lezen die terug te vinden is op de website van “De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit”.

De nieuwe Voedsel en Warenautoriteit houdt toezicht op de naleving van onder andere de Drank- en Horecawet. Speerpunt is de handhaving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik.

De regels:

  • Aan jongeren onder de 16 jaar mag geen alcoholhoudende drank worden verstrekt.
  • Voor het verstrekken van sterke drank (gedistilleerd met 15% of meer alcohol) geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar.
  • Bedrijven die alcoholhoudende drank verstrekken, zijn verplicht de leeftijd van jongeren die om alcohol vragen, vast te stellen aan de hand van een identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, identiteitskaart, vreemdelingendocument).
  • De leeftijdsgrenzen gelden ook voor indirecte verstrekking (verstrekking aan jongeren die aantoonbaar de leeftijd van 16/18 jaar hebben bereikt, maar die de alcohol doorgeven aan jongeren waarvan niet zeker is of ze oud genoeg zijn).
  • De leeftijdsgrenzen moeten op een duidelijke en goed leesbare wijze worden aangeduid op de plaats waar de alcoholhoudende drank verstrekt wordt.

De noodzaak:

  • Jongeren drinken te vroeg en te veel alcohol.
  • Jonge hersenen ontwikkelen zich minder door het gebruik van alcohol, dit is van invloed op gedrag en karakter.
  • Jongeren zijn sneller onder invloed van alcohol.
  • Jonge drinkers hebben een grotere kans op alcoholverslaving op latere leeftijd.
  • Jongeren lopen een grotere kans op alcoholvergiftiging bij veel drank in korte tijd.
  • Jongeren vertonen sneller agressief gedrag en ongelukken nemen toe bij veel drank.

Wat zijn de gevolgen voor de Findelierdagen van 2012 ???

De Findelierdagen zijn er voor alle inwoners van Heech. Om jongeren onder de 16 jaar de toegang in de avonduren tot de tent te ontzeggen heeft daarom niet onze voorkeur. Er zijn namelijk ook een groot aantal jongeren die zich prima aan de regels kunnen houden.

Als bestuur hebben we de volgende regels opgesteld:

HORECA REGELS FINDELIERDAGEN 2012

Door de strenge controle mogen wij geen alcoholische drank aan jongeren tot 16 jaar verkopen.

  • Legitimatie tijdens de Findelierdagen is verplicht.
  • Het is verboden voor bezoekers om alcoholhoudende drank aan jongeren tot 16 jaar te verstrekken.
  • Indien er geconstateerd wordt dat een jongere onder de 16 jaar alcohol gebruikt, wordt deze persoon de toegang tot het feestterrein ontzegd.
  • Indien er geconstateerd wordt dat een bezoeker alcohol verstrekt aan een jongere onder de 16 jaar, wordt deze persoon de toegang tot het feestterrein ontzegd.

Van de vrijdagavondcommissie

30 jaar Heech yn’t Findel vraagt om een bijzondere avond. Daarom willen we proberen om de vrijdagavond van de feesten weer tot een groot succes te maken. Hier hebben we de hulp van iedere enthousiaste buurtvereniging, hokje, vriendengroep of andere enthousiasteling(en) nodig. Het vrijdagavondthema voor dit jaar is:

    “BACK TO THE 70’s & 80’s”

Eigenlijk terug naar de tijd dat de eerste feesten van Heech yn’t Findel werden georganiseerd. Het is aan Heeg om naar aanleiding van dit thema een optreden op het podium te verzorgen. Dat mag in alle denkbare vormen, zolang het maar een duidelijk raakvlak heeft met het thema. Binnenkort volgt meer informatie over de vrijdagavond en hoe op te geven.

Bestuur Heech yn’t Findel