Hegemers zetten zich in voor Tadzjikistan

6 juni 2012

in Goede doelen

In het uiterste zuidoosten van de vroeger Sovjet-Unie ligt het straatarme Tadzjikistan. Het land is door de Russen achtergelaten en heeft een aantal jaar geleden te maken gehad met een burgeroorlog. De wederopbouw van het land gaat uiterst langzaam, omdat bijna de gehele Tadzjiekse bevolking arm is. Vele ouders kunnen de zorg hun kinderen met een handicap niet betalen. Daardoor belanden veel kinderen in een internaat, waar de omstandigheden niet veel beter zijn. Wij als ‘Stichting Tadzjikistan’ zetten ons in voor die kinderen om hen zorg, liefde en een kans op een betere toekomst te bieden.

De afgelopen jaren zijn er verschillende groepen naar het land afgereisd om de omstandigheden in het internaat te verbeteren. Er werd een nieuw toilet- en douchegebouw gerealiseerd, er kwam een nieuwe keuken, de watervoorziening werd opgeknapt, in 18 slaapkamers en 3 andere ruimtes zijn kunststof kozijnen met dubbel glas en nieuwe deuren gekomen en er zijn enkele honderden bedden en kasten provisorisch gerepareerd.

In 2009 is de stichting begonnen met het investeren in gezondheid en hygiëne van de kinderen. Zo is er nu iedere week een warme maaltijd voor alle kinderen beschikbaar. Naast het gezonde voedsel wordt er ook tandpasta, tandenborstels, shampoo, wasmiddelen en reinigingsmiddelen voor de wc´s en keuken verstrekt. Het verbruik wordt bijgehouden door een vast persoon in Tadzjikistan waar we dagelijks/wekelijks contact mee hebben

Deze zomer zal er een enthousiaste groep van 17 mensen twee weken in Tadzjikistan werken en verblijven om een renovatieklus in het internaat uit te voeren. Er worden dan onder andere 10 kamers gerenoveerd. Dit wordt gefinancierd door sponsoren en giften, maar daarnaast worden er ook elk jaar acties ondernomen. De groep, die zowel uit jongeren als volwassen bestaat, doet mee aan de acties die elk jaar terugkomen zoals het lopen van een etappe van de Elfstedentocht, de muziekmarathon, de pennen- en koekactie. Sinds 2011 hoort daar de flessenactie in een aantal supermarkten ook bij. Daarnaast wordt er door de groep spontaan acties opgezet zoals het schuurfeest ‘Rock bij Attema’. Wij als stichting zijn heel erg blij met zulke initiatieven.

Voor de toekomst staat er in de planning om de wasserij van het internaat te renoveren voor de 326 kinderen die momenteel ingeschreven staan in het internaat. Voor deze groep is er maar 1 kleine wasmachine beschikbaar. Daarnaast willen we verder bouwen op het werk van de voorgaande jaren en het personeel van het internaat voorlichten op het gebied van hygiëne.

Meer informatie, donatiemogelijkheden en contactgegevens kunt u vinden op:

www.stichting-tadzjikistan.org

Vriendelijke groet

Marjanne Attema