De veer van John Palijama

4 september 2012

in De Veer

Hallo allemaal,

Het is nu mijn beurt om de veer over te nemen van Hans Ringnalda. Hans ken ik van de vrijwillige brandweer. Mijn naam is John Palijama en ben 45 jaar. Hoogeveen is mijn geboorteplaats. In mijn jeugd was Hoogeveen een klein dorp waar iedereen elkaar nog kende. Ik woonde aan de rand van Hoogeveen, dicht bij de veemarkt en de brandweerkazerne. Elke woensdag en in de vakanties was ik op de veemarkt te vinden, er was altijd wel wat te beleven. Het was leuk om te zien hoe de veehandelaren met elkaar aan het onderhandelen waren. En soms had ik als klein jochie een koe aan de hand en mocht ik deze naar de veewagen brengen, prachtig!

Mijn moeder is een echte Hoogeveense, mijn vader is in Indonesië geboren. In 1951, na de politionele acties, kreeg mijn opa het dienstbevel om te scheep te gaan naar Nederland. Mijn opa diende in het KNIL ( Koninklijke Nederlands Indische Leger). Daar was hij Korporaal. Mijn opa en oma hadden altijd de hoop om terug te keren naar een vrij Zuid Molukken. Mijn Vader had al snel het besluit genomen om in Nederland te blijven.

Ik ben na mijn lagere school naar de MAVO gegaan. Na mijn MAVO diploma ben ik naar het C.I.O.S gegaan. In die tijd moest je een toelatingstest doen en dat betekende een dag sporten en daarnaast speciale vaardigheden laten zien. Na de ochtend viel de helft van de kandidaten al af, dat waren al gauw tientallen. Aan het eind van de middag kon ik mijn specialiteit laten zien, badminton. Vervolgens was het hopen dat je werd geplaatst. Gelukkig werd ik toegelaten! Ik heb een leuke tijd gehad in Heerenveen, we deden 15 uur in de week aan sport. De sportwereld is een kleine wereld, waar iedereen elkaar kent. Jaargenoten van mij Jacco Koops (nu bondscoach zeilen, toen fanatiek windsurfer) Gert Jan Verbeek en Jan Posthuma. Daarnaast heb ik les gehad van Tjalling van den Berg (Turncoach), Foppe de Haan, Hans Westerhof (FC Groningen) en Henk Gemser (Schaatscoach).

Na het C.I.O.S werd ik sportinstructeur in het leger, ook een bijzondere tijd. In deze functie heb ik na een intensieve militaire opleiding sportlessen gegeven, bijvoorbeeld cross lopen: 5 km, 8 km, touwklimmen, veldwerk (stammen sjouwen in groepjes van 8 mannen) en de bekende hindernisbaan.

Na mijn diensttijd kreeg ik een baan als zwemleraar in Leeuwarden (Kalverdijkje), later zijn we naar Steenwijk verhuisd waar ik ging werken in zwembad ‘de waterwijk’. In Steenwijk zijn de kinderen geboren, Lars in 1998 en Dagmar in 2001. In 2002 volgde de verhuizing naar Heeg, we wilden wel graag weer naar Friesland en ik kreeg een baan in Sneek bij het zwembad ‘it Rak’.

In 2004 ben ik bij het brandweerkorps van Heeg gekomen. Dit is mijn grootste passie en dat doe ik dan ook met ontzettend veel plezier. Het blijft bijzonder dat je met een ploeg de klus telkens weer klaart. Een ploeg met veel verschillende achtergronden en beroepen. Iedereen zet zich in, weet zijn of haar taak en voert deze uit. We zijn een hechte club en dat geeft mij een vertrouwd gevoel als we op pad zijn in weer en wind en bij nacht en ontij.

Naast de brandweer ben ik actief bij VV Heeg, zelf mag ik graag voetballen, maar ik geef ook training aan de F Jeugd. VV Heeg is een gezellige vereniging met een enthousiaste jeugd afdeling. Dus als je belangstelling hebt om met je vriendjes en vriendinnetjes te voetballen, kom dan gerust een keer meetrainen.

Al met al heb ik mijn draai in Heeg gevonden en woon ik hier met veel plezier.

De veer geef ik over aan Epie, die ik ken van het voetbal en een bekende watersporter in Heeg.

Groet,
John