De Jozefschool

7 november 2012

in St. Jozefschool

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek werd 3 oktober feestelijk geopend met het lied: Hallo wereld. Met zijn allen hebben wij gedanst en gezongen. Het thema “Hallo wereld’ is een leuk thema met veel mogelijkheden. Zo heeft bijvoorbeeld Heleen Versteeg een presentatie gegeven in groep 7/8. In alle groepen wordt er gewerkt over het thema. De kinderen in groep 7/ 8 gaan bijvoorbeeld een cultuurposter maken over een zelf gekozen land. Ook moet hierbij een stukje geschreven worden over een schrijver of boek uit het land dat gekozen is. Het scheepvaartmuseum heeft een tentoonstelling waar wij naar toe gaan met alle kinderen. Het thema is: hallo wereld, hallo frieslan

Vrijdag morgen 19 oktober is er een feestelijk afsluiting door en voor kinderen en ouders.

Activiteiten in oktober en november;

  • 15.okt Juf Liesbeth is jarig en viert haar verjaardag op school
  • 16 okt. Inloopavond voor ouders en kinderen
  • 19 okt. Afsluiting Kinderboekenweek door alle groepen
  • 30 okt. Start spelletjes middagen kleuters
  • 5-6-9 nov. Bezoek scheepvaartmuseum alle groepen
  • 11 nov. Sint Maartenviering
  • 20 november spelmiddag i.s.m. het Wrâldfinster

Dag van de Duurzaamheid

Woensdag 10 oktober was het de dag van de duurzaamheid, als school hebben we met de kinderen even stilgestaan bij het feit hoe wij als mensen om kunnen gaan met duurzaamheid en wat duurzaamheid nu eigenlijk inhoudt!

We kregen hiervoor bezoek van de locoburgemeester van de gemeente Sudwest Fryslan en van de motor achter het Heempark Hans van de Water. Beide mannen kwamen in alle groepen langs om wat vertellen over duurzaamheid en lazen beide een verhaal voor passend bij de leeftijdsgroepen. Leuk en leerzaam om zo integrerend bezig te zijn ook zeer passend bij het thema waar wij op dat moment mee bezig waren namelijk Hallo wereld, het onderwerp van de kinderboekenweek! Hartelijk dank heren voor jullie tijd en inzet en het is zeker voor herhaling vatbaar!

Een nieuw netwerk

Op computers zit een houdbaarheidsdatum, na 5 jaar werd het de hoogste tijd om alles te vernieuwen. Wij hebben nu voor de kinderen weer een lekker snel netwerk met een 20-tal vaste computers en 10 laptopjes. De programma’s voor rekenen, taal en spelling horen bij de methodes die wij op school gebruiken. Rekentoetsen worden digitaal verwerkt, geven dan automatisch aan per kind wat nog extra moet worden geoefend en het computerprogramma past het niveau dan ook bij het kind aan. Een kind krijgt dan ook nooit te moeilijke of te gemakkelijke oefeningen aangeboden. De laptopjes worden ook ingezet , in principe vanaf groep 7, voor kinderen met dyslexie. Voor deze kinderen hebben wij het programma van Kurzweil geïnstalleerd. Wij hebben voor dit programma gekozen, niet alleen omdat het zo goed en uitgebreid is, maar ook omdat Kurzweil in het vervolgonderwijs en door CITO gebruikt wordt.

Helma, een moeder bij ons op school, heeft in de afgelopen twee jaar onze hele spellingmethode geschikt gemaakt voor Kurzweil. Nu kunnen ook deze kinderen succeservaring opdoen met spelling en worden zij niet iedere keer met teleurstellingen geconfronteerd.

Engels

Ook dit jaar kwamen de eerste oud-leerlingen terug op onze school met de mededeling dat het Engels wel erg gemakkelijk was. “Op de basisschool waren we eigenlijk al verder” ,werd er verteld. Een mooi compliment, maar toch gaan wij nog een stapje verder, omdat Engels een belangrijke taal is en jonge kinderen gemakkelijk een taal oppakken. Daarom geven wij vanaf september in alle groepen, dus van 1 tot en met 8 Engels met de methode ‘Take it easy’, een interactieve methode. Interactief betekent dat je geen les kunt geven zonder het digitale bord, zo leren wij spelenderwijs de kinderen het Engels.

Dierendag

Donderdag 4 oktober was het weer zover. Tijd voor een “beestenbende” op de Sint Jozefschool. Veel kinderen hadden een formulier ingevuld met vragen die gingen over hun (huis)dier. Deze dieren hebben allemaal een bezoekje mogen brengen op school, bij de kinderen in de klas. Om de dag lekker te beginnen kreeg iedereen de mogelijkheid om alle dieren bij elkaar te bekijken. Zo waren er exotische schilpadden bij juf Mirjam in de klas, plassende honden bij juf Yvonne, kakelende kippen bij juf Lieke en vele zachte knuffels bij juf Saskia. Een echte “beestenbende” dus! Nadat alle dieren de aandacht die ze kregen, wilden verwerken, ging de speurtocht van start. De leerlingen werden in groepjes verdeeld om zo alle antwoorden op de vragen te zoeken door de school. We kunnen stellen dat we vele goede speurders op de Sint Jozefschool hebben, aangezien er vijf groepjes de nummer één positie wisten te behalen. Tijdens de prijsuitreiking is er dan ook via de rechtvaardige weg één groepje met de winst vandoor gegaan. Zij wonnen allen een toffe sleutelhanger met natuurlijk een dier eraan. Om de dag nog meer in het teken van het dier te zetten werd er een training gegeven door Meester Willem van het Wrâldfinster. Hij had ‘Barry’ de politiehond meegenomen om meerdere oefeningen te laten zien aan de kinderen van de beide scholen. Zo kon Barry wel bijna drie meter hoogspringen, een kogelhuls uit het gras vinden en boeven vangen. Het was erg indrukwekkend om te zien hoe goed deze hond getraind is en wat hij allemaal kan. Eenmaal terug op school hebben we nog even heerlijk gekletst over de indrukwekkende prestaties van Barry en mochten de dieren weer veilig mee naar huis. “Een beestenbende is gezellig, maar het moet geen gewoonte worden.

Jozefmarkt 22 september 2012

Natuurlijk was de commissie al een paar maanden aan de slag om deze dag mogelijk te maken maar zaterdag 22 september was het dan zover. Op de donderdag en vrijdag werd er door een heleboel vrijwilligers hard gewerkt om alle spullen en prijzen en natuurlijk de loods die we weer mochten gebruiken van Johan en Oeke Oost (fantastisch!) klaar te zetten en alle spullen uit te stallen. Het weer was een toppertje en de mensen die de markt bezochten konden naar hartenlust genieten en rondneuzen, er was van alles te koop; boeken, speelgoed, elektrische spullen, servies en glaswerk, antiek, tweedehandskleding en andere spulletjs. Ook kon men een gokje wagen bij het draaiend rad onder de bezielende leiding van Cees van der Tol en zijn harem Coby, Joke en Ria. Er waren weer prachtige prijzen beschikbaar gesteld dus menigeen ging met een prachtige prijs terug naar huis!

Voor de inwendige mens was er natuurlijk ook een bakje koffie/thee met een stukje overheerlijke zelfgemaakte cake of koek en voor een hartige hap een broodje knak. De kinderen konden genieten van de spelletjes, de grabbelton, het schminken, het springkussen en een zoete suikerspin of lekkere lolly of zakje snoep! Wat kunnen wij als commissie terugkijken op een zeer geslaagde dag! Wat kunnen wij genieten van al die mensen die hun al jaren inzetten voor de Jozefmarkt, dus is het ook voor een ieder weer even bijkletsen en ondertussen hard werken voor het goede doel, de kerk en de school. Al die mensen die prijzen beschikbaar stellen, de middenstand, de ouders en zelfs familieleden van kinderen. Dan de kinderen die elk jaar maar weer loten verkopen en huis aan huis folders rondbrengen, fantastisch. En natuurlijk niet te vergeten alle mensen die de Jozefmarkt bezoeken, je hebt elkaar allemaal nodig!

Deze dag heeft een brutobedrag van ruim 6100 euro opgebracht, dit bedrag gaat voor de helft naar de Josephkerk en voor de helft naar de St. Jozefschool, de school doet hiervan dan ook nog een gedeelte naar een schoolproject op Haiti beter bekend als de Pier Bonte Stichting.

Lieve mensen allemaal nogmaals hartelijk dank voor wat voor manier dan ook! Hieronder vindt u de uitslag van de verloting, u kunt de prijzen ophalen op de St. Jozefschool. Tot ziens en hopelijk tot volgend jaar!

De Jozefmarktcommissie

Uitslag van de verloting Jozefmarkt 2012

De uitslag was al bekend op zaterdag 22 september, dit zijn de nummers van de prijzen die nog moeten worden afgehaald!

U kunt de prijzen in school afhalen!