Wie maakt toch die breinkrakers?

7 november 2012

in Verhalen

Afgelopen zomer kreeg de redactie van de Sylboade een mailtje van meneer Huitema. Of we interesse hadden in zijn puzzeltjes en rebussen, ter lering ende vermaak van de lezers van de Sylboade. Natuurlijk hebben we daar interesse in, graag zelfs. En uit de reacties begrijpen we dat in menig hegemer huis de breinkrakers, zoals meneer Huitema het zelf noemt, uitgebreid bestudeerd worden. We vinden het met z’n allen best fijn, dat de oplossing achterin staat, dat dan weer wel. We willen het natuurlijk meteen weten….. Na een paar maanden word ik toch een beetje nieuwsgierig. Wie is die meneer Huitema en hoe komt hij aan al zijn “krakers”? Tijd voor een gesprekje……

Oorspronkelijk komt meneer Huitema uit Vrouwenparochie, Het Bildt. Dus een rasechte fries‼ Geboren en getogen.. In Leeuwarden heeft hij de toen nog bestaande HBS bezocht en later naar Groningen voor de opleiding werktuigbouwkunde aan de HTS. Met een grijns vertelt hij, dat ze vroeger fietsenmakers genoemd werden, de werktuigbouwmannen. Daarna kwam de militaire dienst. Hij mocht naar de luchtmacht, waar hij in contact kwam met de vliegtuigbouwkunde, een leuke tijd. En dan komt hij bij Philips terecht, in Drachten. Hij houdt zich bezig met de bedrijfsmechanisatie. Simpel gezegd: apparatuur maken die apparatuur maakt…..Bijna 4 jaar heeft hij in Drachten gewerkt en daarna werd hij uitgezonden naar het buitenland, waar hij zou blijven tot aan zijn pensionering, in 2011.

Vanaf 1965 woont het gezin in Bad Godesberg, het diplomatendorp vlakbij Bonn, dat toen nog de hoofdstad van Duitsland was. Hier zijn de beide kinderen opgegroeid. Bad Godesberg had een fabriek met ongeveer 120 man personeel, verdeeld over 11 nationaliteiten. Eigenlijk één grote familie‼ In 1995 komt het bericht, dat de hele fabriek moet verhuizen‼ En wel naar Zuid Polen, wat een onderneming……Meneer Huitema had de leiding over dit grootse project. De hele inhoud van de fabriek moest naar Polen, maar de leveringen moesten wel zoveel mogelijk doorgaan….Dus werd er voor geproduceerd. Normaal doe je dat niet, omdat je dan een voorraad hebt liggen, die geld kost en nog geen geld oplevert. Bij Philips niet gebruikelijk… Maar nu moest dat dus wel. Een kwestie van goede timing zou je zeggen. Alles berekend, alles in orde, de reis zou zo’n 4 to5 dagen duren, prima. Behalve een wachttijd van zo’n 14 dagen aan de grens…..

In Polen komt hij in de plaats Bielsko-Biala terecht. Hier begint meneer Huitema in het kader van het europa project les te geven aan middelbare school kinderen. Muziekles voornamelijk. Hij heeft ze verteld over de oorsprong van de Jazz, over barok muziek enz.

Als de tijd van het pensioen nadert, wil hij terug naar Friesland. Maar dan wel aan het water‼ Vanuit Polen kwam hij elk jaar in Heeg een weekje zeilen, dus toen hij hier een huis kon krijgen, was de keuze gauw gemaakt‼ Al snel werd het bekend, dat meneer Huitema graag puzzeltjes oplost. Sterker nog, hij maakt ze zelf‼ En dat doet hij al sinds de middelbare school….. Steeds vaker werd hem in het dorp gevraagd om nog meer “krakers”, totdat het idee ontstond om ze in de Sylboade aan te bieden. Prima toch? Inmiddels werkt hij ook met sommige kinderen van het Wrâldfinster. Hij geeft kinderen uit groep 7 en 8 voorbereidende wiskundelessen. Meneer Huitema heeft zijn plek in ons dorp wel gevonden‼!

Agnes de Groot