De Veer van Rinze W. Veenstra

31 januari 2013

in De Veer

Jaap Reijenga vroeg of ik de Veer van hem wou overnemen, en ik heb meteen ja gezegd.

Rinze Veenstra is mijn naam, geboren op 23 augustus 1938 in Heeg. Ik kwam uit een groot gezin van Wessel en Maaike Veenstra–Bootsma, het was een warm nest en ik was er erg gelukkig. Ik had 4 zussen en 7 broers, waarvan er één nog maar 8 weken oud overleed.

Mijn eerste jaren waren spelen op het zand, daar waar nu de Weisleatstrjitte is. Er waren toen nog geen huizen en ook nog geen computers dus speelden wij met hoepels, we knikkerden, we gingen slootje springen etc. Ik heb een mooie jeugd gehad ondanks de oorlogsjaren. In 1944 ging ik naar de lagere school en kwam toen bij juf Sikkema in de klas. Wat allemaal goed ging en na 6 jaar ging ik naar Sneek. Eerst de voorbereidende klas, daarna machinebankwerken. Ik mocht graag leren en had daar geen moeite mee. Toen ik hier klaar mee was, heb ik nog voor instrumentmaker geleerd, hiervoor slaagde ik cum laude. Dan voor het eerst aan het werk bij machinefabriek Kwant in Sneek. Daar maakten we scheepstelegrafen. Daarna 2 jaar gewerkt bij Sustering een goudsmid in Sneek, daar heb ik veel mooie dingen van goud en zilver gemaakt.

Toen ik 18 jaar was ontmoette ik Aaltje van der Brug van de Goudenbodem, een grote polder die tussen Heeg en Woudsend ligt. Zij is mijn grote liefde en we zijn inmiddels 51 jaar getrouwd. We hebben samen drie kinderen gekregen, Aukje, Wessel en Rico. We hebben er later nog drie bij gekregen: schoonzoon Rimmer en schoondochters Cortien en Jenny. Inmiddels hebben we 7 kleinkinderen.

Na mijn diensttijd bij de Huzaren in 1958 ben ik bij Veenstra Transport gaan werken, eerst een tijdje als chauffeur in het binnen- en buitenland. In 1959 heb ik mijn vakdiploma’s gehaald voor binnen- en buitenlands vervoer. In de jaren 50 en 60 zat het bedrijf eerst aan de Weisleatstrjitte in Heeg. Het groeide gestaag en we verhuisden naar de Tsjerkesleatswei, waar wij nu wonen. Het heette toen industrieterrein 2M ook staalbouw Nauta zat daar. In 1973 zijn we verhuisd naar de huidige locatie, met ongeveer 12 vrachtwagens, nu zijn het er inmiddels meer dan 100. Ik ben toen op het kantoor gekomen, mijn ambitie lag meer op de commerciële en rekenkundige kant van het bedrijf. Mijn gezegde luidde: ‘altijd eerst rekenen dan rijden’.

Samen met mijn broers hebben we een mooi bedrijf opgebouwd. In die tijd ben ik veel gevraagd voor bestuurlijke functies, naast mijn werk werd ik: lid van de raad van bestuur van de Niwo in Den Haag, lid van het hoofdbestuur van transport en logistiek, lid van het dagelijkse bestuur van transport en logistiek, lid van de sociale adviesraad van het wegvervoer, voorzitter internationaal vervoer en voorzitter regio bestuur transport en logistiek. Ook werd ik voorzitter van het dorpshuis in Heeg, raadslid CDA gemeente Wymbritseradiel, voorzitter en directeur van de Fritom groep, lid van de kerkenraad en lid van het schoolbestuur.

In 1994 werd ik naar het gemeentehuis gelokt en werd ik door de burgemeester namens Hare Majesteit benoemd tot ‘Ridder in de orde van Oranje Nassau’, dit was voor mij een zeer emotioneel moment. Ik ben tot mijn 72ste dienstbaar geweest aan Veenstra Transport en de Fritom groep, waarvan de laatste jaren als voorzitter. Kort daarna kreeg ik te horen dat er bij mij een ernstige ziekte was geconstateerd. Na vele operaties en vele dagen in het ziekenhuis gaat het nu weer goed met mijn gezondheid. Aaltje en ik zijn inmiddels 51 jaar getrouwd en hopen nog lang bij elkaar te mogen blijven. Zij heeft mij altijd door dik en dun gesteund, waar ik haar erg dankbaar voor ben. Beste mensen ik zou nog wel veel meer over ons bedrijf kunnen vertellen, maar daar gaat het nu niet over, misschien later.

De Veer gaat nu door naar A. Kuiper die spontaan ‘ja’ zei.

Rinze W. Veenstra