Een paar weetjes over Sinterklaas

31 januari 2013

in Verhalen

Het is weer december, de feestmaand. We vieren Sinterklaas en Kerst. Ik ben eens op zoek gegaan naar de oorsprong van sommige dingen…..      

Onze Sinterklaas was in de 4e eeuw de bisschop van Myra, een stad die in het Turkije van nu ligt. Er wordt gefluisterd, dat onze Goedheiligman uit een zeer gelovig en rijk gezin kwam. ’s Nachts ging hij erop uit om bij de arme mensen wat geld in hun schoenen te stoppen. U snapt nu, waarom we allemaal onze schoentjes zetten…..Hier hebben we de oorsprong van onze traditie.

De jonge Nicolaas groeide op tot een begaafde priester en werd uiteindelijk tot bisschop gewijd. Hij schijnt ooit een matroos gered te hebben, die ongelukkig op het dek van een schip terecht was gekomen. Als dank werd hij tot beschermheilige van de zeelieden en de kooplieden benoemd. Doordat deze lieden natuurlijk overal en nergens kwamen, werd hij bekend en geliefd in heel West-Europa en groeide de traditie. In 342 Na Christus is deze markante man overleden op 62 jarige leeftijd en in Myra begraven. In 1087 waren er in Myra hevige onlusten. Ongeruste zeelieden uit het Zuid Italiaanse stadje Bari zijn toen naar Myra gevaren en hebben de resten van de Sint gered. Hij is in Bari herbegraven en daar ligt hij nog steeds in een speciaal voor hem gebouwde kathedraal. Bari was destijds in Spaanse handen, vandaar dat wij nu nog steeds praten over de bisschop uit Spanje…

De eerste echte bewijzen dat wij op 6 december, zijn naamdag, zijn nagedachtenis vieren komen uit de Middeleeuwen. In kerken werden schoenen neergezet die door priesters werden gevuld met wat geld en eten. Vanaf de 15e eeuw ging men dat ook thuis doen. Maarten Luther heeft in zijn dagen geprobeerd om dit feest uit te bannen, omdat hij vond dat het geven van geschenken meer bij het kerstfeest paste. Niet gelukt dus‼!

Rond 1850 heeft een onderwijzer met de naam Jan Schenkman een prentenboekje gemaakt met de titel: Sint Nicolaas en Knecht. Dit boekje was razend populair en is de leidraad geworden voor het Sinterklaas feest zoals wij het vandaag nog steeds vieren. “Zie ginds komt de stoomboot” komt van hem. Hij was ook degene die een knecht introduceerde, die later Zwarte Piet heette. Sinterklaas had natuurlijk een helper nodig, die tegelijkertijd ook een soort boeman was( het zogenaamde opvoedkundige onderdeel van het feest toen….) Later bedacht men, dat Sinterklaas de kinderen gehoorzaamheid en ijver moest bijbrengen. Dus de boeman de deur uit en de oude bisschop ervoor in de plaats! Tegenwoordig is de Sint vooral een lieve oude man, met Pieten om zich heen, die grappen uithalen en snoep uitdelen. Maar het blijft nog altijd een beetje spannend als je bij Sinterklaas moet komen, toch?

Pakjesavond zoals wij het nu kennen bestaat eigenlijk nog niet zo lang. Pas na de tweede wereldoorlog is deze wijze van het heerlijk avondje ontstaan, door de opbloeiende welvaart. De schoen zetten we gelukkig ook nog steeds, maar het feest is groter geworden en duurt ook langer. Vanaf het moment, dat de stoomboot aankomt…..

Door de eeuwen heen heeft de goedheiligman vele stormen doorstaan. De Kerk heeft hem eerst heilig verklaard, maar in 1970 dat weer ingetrokken, omdat het niet meer van deze tijd zou zijn, nu ja zeg‼ Even zag het ernaar uit dat hij toch verslagen zou worden door zijn eigen afstammeling, de Kerstman, maar ook dat kon die oude baas hebben. Sinterklaas is er, was er en zal er ook altijd blijven… Tegenwoordig heeft Sinterklaas zelfs zijn eigen Twitter account‼

Agnes de Groot