Sus en Sa!! Hoesa?

31 januari 2013

in Verhalen

Het eerste wat me opviel was het bord. Bij onze overburen Peter Arema en Nelly Haarsma stond ineens een bord in de voortuin. Prompt daarna kreeg ik een mailtje met daarin een uitnodiging om naar een workshop te gaan. Waar? Gerslân nr. 27‼ Toch nog maar eens goed op het bord kijken…. En jawel hoor, Nelly en haar zuster Aletta zijn een winkeltje gestart in de garage, een sneup garage zoals ze het zelf noemen. Onmiddellijk zet ik mijn Sylboade hoedje op.. Tijd voor een gesprekje natuurlijk!

We maken een afspraak op dinsdag, zodat Aletta er ook bij kan zijn, want zij werkt part time bij de gemeente op de afdeling burgerzaken. En Nelly is van huis uit kok. Waar komt dit dan vandaan? Het blijkt, dat ze allebei altijd al aan het knutselen zijn geweest; dat is ze van huis uit meegegeven. Thuis werd er veel gebreid en gehaakt. Moeder Haarsma kan goed naaien en quilten is haar ook niet vreemd. En dan komt van het één al heel snel het ander. Toen ze iets ouder werden ontdekten ze het sieraden maken. Daarna ook het gezellig maken in huis. Aletta is ook interieurstyliste en heeft goede ideeën, terwijl Nelly een “doener”is. En prima combinatie natuurlijk. Je zou het zo niet zeggen, maar geef Nelly een boor en wat schroeven in handen en hup: binnen no time heeft ze een tafel gemaakt van steigerplanken. Het boompje dat je op de facebook pagina kunt zien heeft ze ook gemaakt. Niet voor niets verzorgt Nelly de etalage van Het Tapijthuis Oude Koemarkt van Peter.

Een oude binnenband van een fiets. Ik zou er niets meer dan dát in zien, maar de dames maken daar een prachtige krans van! Daar snap ik dus helemaal niets van‼ Ik moet zeggen, dat ‘ie er hartstikke leuk uitziet. Je ziet die hele band niet meer terug. Zo is er ook een krans van boterhamzakjes, die een soort sneeuwachtige uitstraling heeft. Past prima in deze tijd van het jaar. Maar ook een windlichtje wordt een heel ander ding, als zij er klaar mee zijn. Sieraden van leer, kraam kadootjes, knuffels, speenkoorden, teveel om op te noemen. Wist u dat je ook een soepblik kunt versieren?

Al zo’n 2 jaar staan ze op markten en braderieën. U heeft ze afgelopen voorjaar nog op het Preuvement kunnen zien. ( Weet u nog? Zo koud…) Sinds kort geven ze ook workshops. Dat is zo gegroeid doordat ze eerst met vriendinnen en collega’s avondjes organiseerden, die erg enthousiast ontvangen werden.

De inspiratie komt uit allerlei handwerkbladen, maar ook uit de beurzen die ze bezoeken. Zo waren ze pas nog bij Holy Stitch te vinden. Je ziet er nieuwe dingen, ontmoet mensen met dezelfde interesse, krijgt er energie van en dan gauw naar huis om aan de slag te gaan. En zo hebben ze veel leuke dingen in die garage liggen, die allemaal te koop zijn, dus u hoeft helemaal niet ver weg voor uw december presentjes….. Kijk eens op hun facebook pagina Sus En Sa, daar staan mooie voorbeelden. En dan is er nog de website van Aletta: www.moai-sa.nl .

Veel succes‼    Agnes de Groot