Baukje Wijnja wint de kwartfinale voorleeswedstrijd

5 maart 2013

in Ingezonden mededeling

Ondanks de slechte weersomstandigheden kwamen op donderdagavond 14 februari tien schoolkampioenen uit Heeg, Hommerts, Oppenhuizen, Sondel, Sneek en IJlst samen met hun enthousiaste toeschouwers naar de bibliotheek in Sneek om deel te nemen aan de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

De presentatie van de feestelijke avond lag in handen van bibliotheekmedewerkster Heleen Versteegen die veel bewondering had voor de kandidaten, die stuk voor stuk geweldig voorlazen en met gemak de hele avond de aandacht van het publiek vast konden houden.

Zelden was het zo spannend, dat vond ook de jury, bestaande uit schrijfster Verena Heeremans van Kinderboekwinkel Bolleboos, Anneke Oedzes van de mediatheken van het Bogerman en de RSG en kinderboekenschrijfster Kate Schlingemann. Alle deelnemers kregen van hen lovende woorden en tips voor een volgende keer en het was moeilijk voor hen om maar 2 winnaars te mogen kiezen. Maar uiteindelijk hebben ze dat toch gedaan: Op de eerste plaats eindigde Baukje Wijnja van CBS It Wraldfinster in Heeg en Marleen Kraan van de St. Bonifatiusschool in Sneek werd tweede. Zij gaan op woensdag 6 maart a.s. naar de halve finale in bibliotheek Makkum, waar zij samen met de winnaars uit de overige drie kwartfinales georganiseerd door Bibliotheken Súdwest Fryslân, weer op hun allerbest gaan voorlezen, in de hoop door te mogen gaan naar de provinciale finale in april.

Baukje had een pittig, maar geweldig fragment gekozen uit De sponsorloop, een boek uit de Mees Kees-serie geschreven door Mirjam Oldenhave.. Op haar voorleestempo was helemaal niets aan te merken, ze gebruikte precies de juiste accenten om de sfeer van begin tot eind goed over te brengen. Dit op een hele natuurlijke manier. Ook Marleen had een prettige stem, een uitstekend voorleestempo en legde natuurlijke accenten. De spanning van het fragment uit het boek Fout van Mel Wallis de Vries was heel goed voelbaar voor het aandachtige publiek. 2013 is Het Jaar van het Voorlezen en de Voorleeswedstrijd bestaat inmiddels twintig jaar. In Friesland doen dit jaar 210 schoolkampioenen mee. Het zal dus nog een spannende strijd worden!