Benefiet Heechspanning weer groot succes!

5 maart 2013

in Overig nieuws

We schrijven 23 februari 2013, negen uur ‘s avonds. Buiten is het guur en rond het vriespunt. Binnen in de catacomben van It Heechhûs stijgt de temperatuur. De gebroeders Grondsma moeten in de make-up. Hun haltertopjes worden goed gevuld; een ongeschoren decolleté is heel erg retro zullen we maar zeggen. Verder is het overduidelijk pruikentijd: roodblond, zwartbont en blondbont. ‘Als je haar maar goed zit….’ Hoe zou het eigenlijk zijn met Vulcano?

Boven begint de zaal en het publiek vol te lopen. Hayfever start met ‘Great balls of fire’ en de onvolprezen begeleidingsband van Heechspanning: Jelke, Rein, Hans, Hans en Bokke laten alvast een stukje Beatlesjûn horen met ‘Twist & Shout’.

Om acht minuten over elf is het tijd voor de kick-off. Freerk legt het publiek geduldig uit dat K3 niet kon komen. Geen probleem, de beeldschone vervangers van G3 zijn nu al legendarisch! Freerk, Rimmer en Hille gaan er vól in: ’MaMa-Se MaMa-Sa’ zoals je ‘m nog nooit hebt gehoord! De broers knallen, schudden en hoppen. Een betere start is nauwelijks denkbaar. De foto’s staan op www.heechspanning.com. Let op: de beelden kunnen schokkend zijn voor jeugdige kijkers :-).

Na dit geweld gaat het er heel wat melodieuzer en verleidelijker aan toe bij de Crystals. Coby, Agatha en Sjoerdje brengen een swingende ‘Da doo ron ron’ in stijl: kokette jurkjes, bijpassende schoenen. In een paar woorden: ‘Three times a lady’ op het podium.

Het meest bijzondere duo van de avond was zonder twijfel Johnny Cash en June Carter. Bokke en zijn dochter Anneke zongen samen ‘Jackson’. Het lome Cashgevoel werd knap neergezet. Een kabbelend basloopje brengt je in countrysfeer, een brommende Cash en een heerlijk Tennessee-accentje van Anneke om het af te maken. Smullen!

Het kon niet op deze avond qua vers talent. Margo als Adèle met ‘Chasing pavements’. Tijdens de generale repetitie klonk het nog voorzichtig maar deze avond was daar niets meer van te merken. Loepzuiver, op héle hoge hakken voor de héle hoge noten en het juiste beetje gruizig aan het eind.

Piet, Anja, Wilco en Joke weten hoe je een feestje moet bouwen in It Heechhûs. Hun vertolking van ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene stond als een huis. Hoog genoteerd in de meezing top 100 en dat was te merken.

En toen waren ‘Bobby en Robby’ aan de beurt. Wessel, Cortien, Anne en Simone waren zo uit hun tosti-ijzer gestapt. Wat er ook gezegd is over Boney M, hier zong Bobby wél zelf en 200% live. How ‘Daddy Cool’ is that?

Waar is het alle artiesten om te doen? Fame! Wat een line-up: Akke, Helga, Lilian , Margreet, Katelijne, Anskje, Gatske, Cilia kunnen dansen én zingen tegelijk. Het podium was letterlijk te klein. ‘Remember my name’ zongen ze. Ooohh, yes we will! Jullie staan genoteerd voor volgend jaar!

“En as je denk dat je al-les hep gehat,… dan sijn er twee mannuh uit Mokum”: Harry én Tjeerd Slinger. “Echte ouderwetse Amsterdamse geselligheit.” Hé Amsterdam! Vanaf noot één stond het als een grachtenpandje! Het publiek vrat ze op, absoluut de meeste mobieltjes in de lucht tijdens dit optreden. Ik zeg: Youtube!

Het lekkerste voor het laatst? Ik denk het wel. Wat een heerlijk nummer is dat ‘Basket Case’ en wat een fantastische performance van Gerbrich. Avril Lavigne, eat your heart out! Margo en Gerbrich verdienen samen de ‘girlpowerprijs’ voor hun solo-optredens van vanavond.

Na al dit moois was er even ruimte om Minke te bedanken voor haar jarenlange inzet als gastvrouw van It Heechhûs, en dus ook voor Heechspanning. We gaan je missen achter de bar maar je bent natuurlijk van harte welkom aan onze kant van de tap, of op het podium!

Hayfever nam het stokje over met onversneden Rock& Roll. Drinken, kletsen, genieten en dansen hoeven we geen Hegemer te leren, blijkt elk jaar.

Als bestuur van Heechspanning willen we alle artiesten, publiek en de begeleidingsband enorm bedanken voor weer een geweldige benefietavond. De opbrengst stoppen we in een mooie straattheateracts voor Heechspanning op donderdag 9 mei a.s.

Tige tank,

Antje, Aukje Bokke, Feddy, Freerk, Maaike, Paula, Rein en Thijs