Basisschool it Wraldfinster Heeg

4 april 2013

in It wrâldfinster

logo-wraldfinsterGroep 8: Moviestars!!
Lipdub en Stop-Motionfilm

Op een dinsdag hebben de kinderen van groep 8 een lipdub en stopmotionfilmpje gemaakt. Dit deden ze onder leiding van Mirjam de With uit Amsterdam. Mirjam is een talentvolle regisseur (geboren in Joure) die onder anderen de film Mina Moes regisseerde. Deze korte film hebben we gezien. Ook doet ze de regie van De keet. De beide werkstukken zijn te zien op de site van school: www.wraldfinster.nl en bij groep 8 ziet u dan de LIPDUB en STOPMOTIONFILMPJE!

Voorlezen!! 2013 is het Jaar van het Voorlezen aanleiding hiervoor is onder andere het feit dat “De Nationale Voorleeswedstrijd” dit jaar (2012/2013) 20 jaar bestaat.

Nadat Baukje Wijnja voorleeskampioen werd op “It Wraldfinster” won ze ook de volgende ronde. De jury vond dat Baukje een pittig, maar geweldig fragment had gekozen uit De sponsorloop, een boek uit de Mees Kees-serie geschreven door Mirjam Oldenhave. Op haar voorleestempo was helemaal niets aan te merken, ze gebruikte precies de juiste accenten om de sfeer van begin tot eind goed over te brengen. Dit op een hele natuurlijke manier. Op 6 maart vertegenwoordigde Baukje “It Wrâldfinster” in Makkum maar helaas is ze, ondanks dat ze het geweldig deed, niet door naar de finale.

Muziekles in groep 4 en 5
Maandag 28 januari kwam meester Hibma in groep 4/5a een muziekles geven. Hij vertelde over de trompet en de bugel. Meester liet eerst een schelp en een koeienhoorn zien en maakte hiermee muziek. Meester liet het verschil tussen het geluid van een trompet en een bugel horen. De laatste klonk zachter. De bedoeling van deze les was dat de kinderen van groep 5a uitgenodigd werden voor het volgen van 4 proeflessen bij meester Hibma in het dorpshuis. Aan het eind van deze lessen geven de kinderen dan een concert met de andere leden van het muziekkorps ” Crescendo”. Crescendo wil graag enkele jeugdleden bij hun korps! De kinderen konden zich voor de proeflessen aanmelden bij Homme Bakker!

“Hier stopte de mars”
Groep 7 ging dinsdag 5 maart naar het Kazemattenmuseum te Kornwerderzand met als thema: ‘Hier stopte de opmars!’

 Groep 3: ‘Theater doe je zo!’
De kinderen van groep 3 gaan drie theaterlessen op maat krijgen in onze school. Dit gedurende drie op elkaar volgende weken te weten op maandag 11, 18 en 25 maart van 11.00 – 12.00 uur. Deze lessen worden mogelijk gevolgd door een eindpresentatie. Gekozen kan worden voor theaterlessen gebaseerd op een eigen thema van de school.

 Groep 1 en 2: ‘Rupsje’!rupsje
Op dinsdag 12 maart 2013 om 13.30 uur gaan de kinderen van de groepen 1 en 2 naar de Noorderkerkzaal in Sneek. Rupsje is een vrolijke, beeldende en poëtische voorstelling met veel muziek en liedjes. Muzikale voorstelling n.a.v. het prentenboek Rupsje Nooitgenoeg. Deze prachtige voorstelling bekijken de kleuters in een echt theater of grote zaal. Rupsje weet niet wie of wat ze is. Het enige wat ze weet, is dat ze verschrikkelijke honger heeft. Daarom eet ze alles wat ze ziet, de hele dag door. Ze ontmoet andere dieren maar zij lijkt op geen van hen. Ze kan niet springen, lopen of vliegen. De zoektocht van Rupsje begint, naar wie ze echt is én wat zal ze worden? Rupsje gaat over anders zijn dan de rest. Tijdens de zoektocht van Rupsje worden alle zintuigen geprikkeld.

Groep 5 en 6: ‘Vast’.
De kinderen van groep 5 en 6 gaan donderdag 21 maart 2013 om 13.00 uur in de Noorderkerkzaal in Sneek naar de voorstelling “ Vast”. “Vast” begint wanneer de personages in beweging komen en ontdekken dat ze vast zitten. Kapster Valerie droomt ervan dat ze rovershoofdvrouw is waar de meest woeste bandiet van Mexico voor siddert. Maar Valerie is alleen maar lief en verlegen. Manager Bob droomt van een vrouw met mooi haar en lieve ogen, die haar arm om hem heen slaat en die dan zacht tegen hem zegt: ‘…oh Bob’ Maar Bob durft niet. Gastheer ‘Vast’ knipt met zijn vingers en zij komen tot leven Zal het gastheer Vast lukken om ze van hun verlegenheid te genezen? Een absurde en hilarische, voorstelling met herkenbare situaties.

Groep 8 vertelt:

Woudagemaal

Woudagemaal

Woudagemaal.
Op vrijdag 8 februari waren wij naar het Wouda gemaal geweest. Er was een sciencefictionfilm uit 2020. De film gaat over dat in 2020 wordt het Wouda gemaal 100 jaar en hij draait dan. Er was een ruimte waar je allemaal vragen moest maken. Die was best moeilijk. Van Karst en Sjoerd S.

Groep 8 vertelt: We zijn met groepen 7 & 8 van het Wrâldfinster uit Heeg naar het nieuwe theater van Sneek gegaan. Het begon met die gast van sesamstraat die Frank Groothuis heette en hij deed het helemaal alleen. Het begon met een koning die zijn zoon verliet om een land te veroveren. Hij bleef wel tien jaar lang weg en elke dag wachtte zijn zoon op het strand tot dat zijn vader terug kwam.
Er was een zeemonster dat zijn land niet wou laten afpakken. Hij ging ten aanval en spuugde iedereen onder met water maar toch ging zijn land ten onder. Het zeemonster was zo boos dat hij een enorme vloed golf zou laten komen dat de koning dood zou gaan. Dat wou de koning niet dus zei hij dat hij de eerste persoon die hij tegenkwam zou vermoorden. Toen hij was aangespoeld kwam hij zijn zoon tegen en dus moest hij hem vermoorden. De koning rende naar zijn paleis. De schoonmaakster had een oogje op de prins. De prins kon niet met de schoonmaakster trouwen, want zij was niet van adel. De prins zou vermoord moeten worden toen stond hij op het moment om dood te gaan en toen zij het zeemonster stop je moet niet dood gaan maar jouw vader. De prins sloeg de schoonmaakster tot adel en ging trouwen met haar. Van Anke en Anna Renate

vogels van diverse pluimage

vogels van diverse pluimage

In Talma State hadden ze in de week van 4 t/m 8 maart ‘de week van de weide vogels’ georganiseerd. In het Atrium van Talma State hadden ze veel materiaal uitgestald rond dit thema. De kinderen van groep 4 en 5a, de beppe van Nieke en de moeders van Rients, Iris W. en Hidde hebben hier op vrijdagmorgen een bezoekje gebracht.

Wij zijn naar Talmastate geweest. Daar gingen we vogels bekijken en toen hadden we een briefje en daar moesten we op schrijven hoe de vogels heten en bij die vogels stonden nummers en onder wat hooi zat een vos onder toen we er kwamen toen moesten we pijlen volgen. Nieke Gr. 4

Wij zijn naar Talma state geweest en het ging over lente en we moesten ook vragen beantwoorden en heel veel kinderen waren ziek en het heette weidevolgels en het ging over vogels. Thijs Gr. 4

Ik ben vanmorgen naar Talma geweest, er was iets over weidevogels. dat zijn allemaal soorten vogels. Er was een vos te bekijken ik vond het leuk om daar te kijken er stond ook iets over vroeger over melken en melk krijgen. Jorrit Gr. 5a