Heech Yn’t Findel

4 april 2013

in Aankondigingen

bannerUpdate Findelierdagen 2013

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien, komt het gevoel van de zomer steeds dichterbij. Hiermee ook de volgende Findelierdagen. Om maar even met de deur is huis te vallen… Het programma is rond. Als bestuur denken wij dat we een mooi programma hebben gemaakt.

Dit jaar starten we de feesten op vrijdagmorgen 9 augustus met Hylke Speerstra in Talma State.

Hylke Speerstra is de bekendste levende Friese schrijver. Hij publiceert zowel in het Fries als het Nederlands. Hoewel zijn proza merendeels tot de non-fictie kan worden gerekend, kenmerkt zijn jongste werk zich steeds sterker als mengvorm van fictie en non-fictie, zoals die – meer dan in Nederland – veelvuldig in de Angelsaksische literatuur wordt bedreven. In de over het algemeen lovende recensies wordt hij als een rasverteller neergezet. ‘Een chroniqueur van zijn tijd’, schrijft Geert Mak.

‘It wrede paradys’ uit 1999 is zijn best verkochte boek. In drie jaar tijd haalde de Friese editie tien drukken. Van de Nederlandse vertaling (‘Het wrede paradijs’, 2000) verscheen inmiddels de veertiende druk. In 2005 werd in Grand Rapids-MI (VS) onder de titel ‘Cruel Paradise’ de Engelse editie op de markt gebracht.

Hylke Speerstra werd op 7 juni 1936 geboren op een boerderij in Tjerkwerd, Friesland. Na het landbouwonderwijs wijdde hij zich aan zelfstudie. Talen waren daarbij zijn passie. In 1959 begon hij zijn journalistieke carrière bij het Fries Landbouwblad. Twee jaar later maakte Speerstra de overstap naar dagblad de Friese Koerier. In 1971 volgde zijn benoeming tot hoofdredacteur van weekblad Schuttevaer. Als stafmedewerker bij uitgeverij Kluwer in Deventer richtte hij in 1985 met anderen het Agrarisch Dagblad op. Speerstra werd hoofdredacteur, tot hij 1989 werd gevraagd deze functie te vervullen bij de Leeuwarder Courant. In 1996 ging hij met vervroegd pensioen, zodat hij zich geheel kon wijden aan het schrijven van non-fictie.

Vrijdagavond staat het volleyballen weer op het programma. Vorig jaar waren er 26 teams, gaan we dit jaar voor meer dan 30 teams??? Een team bestaat uit vier personen. De teams kunnen zich weer aanmelden via ons mailadres email hidden; JavaScript is required op onze website zullen we alle teams weer bijhouden.

Als de strijd gestreden is kunnen we onze spieren weer lekker los swingen op de muziek van Rintje Kas.
Rintje Kas, bepakt en bezakt met gitaar, stem en een lekkere bass-drum klinkt het of er een complete band speelt. Maar alles is puur en live en recht voor z’n raap.
Actief met het publiek, geen setlijsten daarom is geen optreden gelijk!
Als voorman van de bekende feestband LAYS is hij een veel geziene gast op menig feest. Met z’n zeer brede repertoire is hij overal inzetbaar en zet hij in een mum van tijd een zaal op z’n kop. Smartlappen, achtergrond, goud van oud, rock ‘n roll, top 40; niets is deze Troubadour te gek!

Zaterdagmiddag 10 augustus wordt er weer levend ganzenbord gespeeld. Twee jaar terug hebben we dit spel voor het eerst gespeeld en werd zowel door de kinderen als door de vrijwilligers goed ontvangen. We hopen ook dit jaar weer vele kinderen te mogen ontvangen in de tent. De bar hebben we natuurlijk geopend zodat het publiek de keel ook kan smeren zodat ze nog beter de kinderen kunnen aanmoedigen.
Aan het eind van de middag is er de mogelijkheid om gezamenlijk pannenkoeken te eten.

De Zaterdagavond is in handen van D-sign en het duo Weima & vd Werf.

D-sign spettert van het podium wanneer deze coverband uw avond tot een onvergetelijk feest maakt. Van feesttent, naar bruiloft en van kroeg of discotheek naar bedrijfsfeest.
De naam zegt veel over deze top 40/100 coverband. D-sign is vernieuwend, eigentijds en vooruitstrevend. Dat is ook terug te zien tijdens hun optredens. Dat de muzikanten jong zijn is in dit geval een groot voordeel. Levenslust en speelplezier doet niet onder voor de kwaliteit van de muziek. Bij ieder optreden staat de band vol passie op het podium en dat stralen ze dan ook uit.
Met een knipoog naar het oudere repertoire, spelen deze ervaren musici vooral nieuwe muziek. De huidige top 40 lijsten worden goed bijgehouden, zodat hun repertoirelijst steeds up to date blijft. Vooral het jonge uitgaanspubliek zal zich de hele avond vermaken bij een show van D-sign. Hiermee onderscheidt D-sign zich van de standaard top 100 coverband. Professionaliteit staat garant voor kwaliteit.

Duo Weima & vd Werf toert sinds de zomer van 1996 langs het (voornamelijk) Noord Nederlandse popcircuit en heeft inmiddels al een behoorlijke naam opgebouwd. Zo zijn er inmiddels drie cd’s – waarvan twee met (deels) eigen Engelstalig werk – en een cd single (landelijke airplay!) op de markt gebracht, heeft het duo enige radio-optredens (o.a. Omrop Fryslân en Radio 5) en tv-optredens (Omrop Fryslân, Omroep Drenthe en tv Noord) verzorgd. Zo’n 150.000 mensen hebben inmiddels kennis gemaakt met het duo tijdens live optredens. Weima & vd Werf beheersen de truc en weten wat te doen met publiek: een volledig kloppend duo qua muziek, beeld, spel en energie, zonder al teveel poespas. Dit heeft zijn weerslag op publiek die zij on the road mogen begroeten…
Het duo is fanatiek, gaat voor de volle 100% en speelt gedreven bij optredens. Met behulp van gitaar en bas en twee stemmen, zetten zij zaal na zaal naar hun hand. Er worden krakers gespeeld en de show loopt snel door… Beatles, Stealer’s Wheel, Stones, Kinks en diverse soulhelden worden afgewisseld met moderner werk van o.a. Crowded House, Jack Johnson, Milow en Paolo Nutini en een Nederpop repertoire. Een greep uit de Top 2000 passeert de revue.

Op zondag 11 augustus sluiten we de Findelierdagen af.

Op zondagmorgen zullen de kerken uit Heeg weer een gezamenlijke tentdienst organiseren. De leiding hiervoor is in handen van de gezamenlijke kerken.
Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar It Trijeluk.

De zondagmiddag is in handen van de voormalige vrijdagavondcommissie. Deze fanatieke groep is weer druk met de voorbereidingen om een mooi entertainment programma neer zetten met onder anderen een piekuur. Hoe de verdere invulling eruit komt te zien is nog niet helemaal bekend, meer hierover in een volgend nummer van de sylboade.

Zondagavond zal er een optreden zijn van Van Geeft ’M
Van Geeft ‘M bestaat inmiddels ruim 4 jaar. In deze 4 jaar hebben ze vele optredens verzorgd en met grote namen als Nick & Simon, 3Js, Wolter Kroes, Alain Clarck en Ilse de Lange op de bühne gestaan.
Van Geeft ‘M is ook in contact gekomen met één van de bandleden van PigMeat. Een succesvol Fries duo die een groot voorbeeld was en is voor Sander en Marijn. Sytse Haima, bekend van dit duo speelt op verzoek mee met de mannen.

Crew leden
Zoals elk jaar hebben we weer vele Crewleden nodig om de feesten te laten slagen. Lijkt het je leuk om de Findelierdagen van een andere kant mee te maken, laat het ons weten. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe Crew leden voor de volgende functies:

– Bar
– Muntverkoop
– Kassa
– Ordedienst
– Spelbegeleiders bij het Levend Ganzenbord